KAROB
Karob traktowany jest jako naturalny zamiennik czekolady oraz kakao.
Karob proszek jest naturalnym źródłem:
- Wapnia, Fosforu – które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów
- Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
- Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- Potasu – pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 930 kJ/ 222 kcal
- Tłuszcz - 0,65 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
- Węglowodany - 88,88 g, w tym cukry - 49,08 g
- Błonnik - 39,8 g
- Białko - 39,8 g
- Sól - 0,09 g
Zastosowanie
Proszek z karobu, który powstaje ze zmielonych nasion stosuje się do wypieku ciast, ciasteczek, można dodać do lodów, mleka i polew. Karob występuje najczęściej w postaci proszku, który często stosowany jest jako substytut kakao i zamiennik czekolady oraz melasy, czyli gęstego syropu o karmelowym posmaku.
Skład; 100% karob w proszku
Kraj pochodzenia; Algieria
Waga; 1kg
Producent; Targroch