KAROB PROSZEK - CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI
Wygląda i smakuje jak kakao, jednak z biologicznego punktu widzenia ma niewiele wspólnego z nasionami owoców kakaowca. Nazywany jest drzewem karobowym, ceratonią, szarańczynem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego. Karob - choć znany był już przed naszą erą - w Polsce nadal spotykany jest w niewielu kuchniach i sklepach.
Skąd się bierze karob?
Ten łudząco przypominający kakao proszek powstaje ze zmielonych nasion, rosnących w strąkach drzewa karobowego. Gatunek występuje w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Suchy klimat tych obszarów wpływa na naturalną, zminimalizowaną pod kątem środków ochrony roślin uprawę. Karob jest więc bardziej przyjazny dla człowieka i środowiska, niż pochodzące z wilgotnego klimatu Afryki i Ameryki Południowej plantacje kakaowca.
Karob lepszy niż kakao?
Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów.
Składniki
Zmielone ziarna karobu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Karob proszek jest naturalnym źródłem:
> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Wapnia – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Potasu – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Na pozostałych aukcjach znajdziesz:
- Drożdże Piekarskie 16g, 32g, 100g
- Zakwas chlebowy pszenny, żytni, orkiszowy
- Mąki pszenne, żytnie, orkiszowe, jaglane, owsiane, kasztanowe, kokosowe, migdałowe i wiele innych
- Kasze kuskus, jaglana, bulgur, gryczana prażona, niepalona
- Dodatki do pieczenia : słonecznik, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane, czarnuszka, sezam, sól himalajska i wiele innych!