Karob czyli mączka z chleba świętojańskiego to zmielone strąki drzewa karobowego zwanego szarańczynem strąkowym.
Karob stosowany jest często jako substytut kakao i zamiennik czekolady, jest on jednak nieco słodszy i jaśniejszy od tradycyjnego kakao. Proszek z karobu stosuje się do wyrobu ciast, ciasteczek, lodów, naleśników, tortów i polew a także do przyprawiania herbat, kaw, napojów czy koktajli. Doskonale komponuje się również w połączeniu z mlekiem.
Skład:
składniki: karob proszek* (* certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G:
- wartość energetyczna: 1255kJ/300kcal
- tłuszcz: 0,65g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,09g
- węglowodany: 49g w tym cukry: 41g
- białko: 4,6g
- błonnik: 40g
- sól: 0,09g