KAROB - MĄCZKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO
Wygląda i smakuje jak kakao, jednak z biologicznego punktu widzenia ma niewiele wspólnego z nasionami owoców kakaowca. Nazywany jest drzewem karobowym, ceratonią, szarańczynem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego. Karob - choć znany był już przed naszą erą - w Polsce nadal spotykany jest w niewielu kuchniach i sklepach.
Skąd się bierze karob?
Ten łudząco przypominający kakao proszek powstaje ze zmielonych nasion, rosnących w strąkach drzewa karobowego. Gatunek występuje w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Suchy klimat tych obszarów wpływa na naturalną, zminimalizowaną pod kątem środków ochrony roślin uprawę. Karob jest więc bardziej przyjazny dla człowieka i środowiska, niż pochodzące z wilgotnego klimatu Afryki i Ameryki Południowej plantacje kakaowca.
Karob lepszy niż kakao?
Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów.
Składniki: Zmielone ziarna karobu
Karob jest naturalnym źródłem:
> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Wapnia – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Potasu – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Wartość odżywcza produktu
w 100 g
w porcji 50 g
%RWS* w 50 g
Wartość energetyczna
1263 kJ / 301 kcal
631 kJ / 150 kcal
8 %
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,7 g
0,1 g
0,35 g
0,05 g
1 %
< 1 %
Węglowodany
- w tym cukry
49,1 g
49,1 g
24,6 g
24,6 g
9 %
27 %
Błonnik
40 g
20 g
-
Białko
4,6 g
2,3 g
5 %
Sól**
0,09 g
0,05 g
1 %
Witaminy i składniki mineralne
w 100 g
w porcji 50 g
%RWS* w 100 g
Żelazo
2,9 mg
1,5 mg
21 %
Wapń
348 mg
174 mg
44 %
Potas
827 mg
414 mg
41 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Producent: Targroch, Polska
Data ważności: 2021.02.20
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i słońcem.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do użycia w ciągu dnia.
Produkt nie zalecany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla małych dzieci.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.
Nie stosować po upływie terminu ważności.