Karob (otrzymywany z nasion drzewka świętojańskiego) to najcenniejsze źródło wapnia, a jego zawartość jest dwukrotnie wyższa niż w mleku. Zawiera również inne minerały jak fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, bar, miedź oraz nikiel oraz witaminy - A, B2, B3 oraz D.
Karob to zdrowa alternatywa dla kakao, gdyż nie posiada żadnych stymulantów ani substancji psychoaktywnych występujących w ziarnach kakaowca tj.: teobromina, kofeina, anandamid, fenyloetyloamina czy formamidyna, które mogą być przyczyną alergii. Ponadto nie zawiera kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.
Karob jest produktem bezglutenowym, bogatym w białko i ubogim w tłuszcz.
Oferowane przez nas produkty z karobu pochodzą z Krety, gdzie drzewa karobowe mają doskonałe warunki klimatyczno-glebowe. Roślina ta jest znana od starożytności, a nasiona, które znajdują w strąkach karobu mają zawsze identyczną wagę 0,2g i stanowiły miarę do odważania np. złota. Słowo "karat" wywodzi się z greki od słowa "keration" oznaczającym właśnie karob.
Oto główne właściwości karobu:
- obniża poziom ciśnienia krwi,
- może być stosowany w leczeniu astmy,
- poprawia trawienie,
- posiada właściwości wykrztuśne, stosowany jest w leczeniu kaszlu, grypy,
- bogaty w wapń i fosfor, dzięki czemu jest wykorzystywany w walce z osteoporozą (szczególnie ważne dla kobiet)
Bezkofeinowa kawa z karobu - naturalnie słodka ciemnopalona alternatywa dla tradycyjnej kawy. Można ją przygotować jak kawę filtrowaną lub rozpuszczalną. Można również zmieszać ją z tradycyjną kawą by zmniejszyć poziom przyjmowanej kofeiny, a zwiększyć ilość witamin i składników odżywczych.
Skład: mielony karob - produkt ekologiczny certyfikowany
Waga: 300g
Data przydatności do spożycia: luty 2025