Karob cały - strąki 300g BIO
Karob czyli szarańczyn strąkowy, ceratonia (Ceratonia siliqua L.) to inaczej chlebek świętojański. Właściwości mączki chleba świętojańskiego są szeroko wykorzystywane.
Karob stanowi słodki substytut kakao, jednak zawiera od niego mniej tłuszczu, posiada bogaty skład odżywczy oraz nie zawiera alkaloidów, jak kofeina czy teobromina. Karob świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych. Dzięki właściwościom zagęszczającym, pomaga w leczeniu biegunki oraz korzystnie wpływa na nadkwasotę żołądka. Zawartość fosforu i wapnia sprawia, że karob wspomaga leczenie osteoporozy. Zawartość kwasu galusowego wzbogaca go we właściwości przeciwbólowe i przeciwdrobnoustrojowe. Nierzadko też wykorzystywany jest w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, głównie kaszlu. Sprawdza się również w leczeniu niedokrwistości. Udowodniono także właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
- Kraj pochodzenia: Grecja, Kreta
- Masa netto: 300g
- Skład: *karob kreteński (strąki) / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego Rolnictwo EU
Wartość odżywcza w 100g
- wartość energetyczna: 1191kJ/333kcal
- tłuszcze 0,4g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 0,0g;
- węglowodany 73,9g w tym cukry 47,4g
- błonnik 7,2g
- białka 4,9g
- sól 0,0g
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
Produkty z karobu są: ekologiczne, bezglutenowe, bezkofeinowe, odpowiednie dla wegetarian i wegan, nie zawierają tłuszczów, soli, ani dodatku cukrów
Creta Carob to rodzinna firma powstała w 2006 roku, mieszcząca się na Krecie w małej wiosce Argyroupoli. Głównym jej celem jest produkcja różnych produktów spożywczych z organicznych strąków karobu.
"Karob, to zaginiony skarb Krety" stwierdza założyciel firmy Elias Manousakas.
Na Krecie drzewa szarańczynu rosną w suchych warunkach i trudnych glebach, które są naturalnie wolne od grzybów i szkodników. Nie stosuje się zatem żadnych oprysków środkami ochrony roślin. Przez pierwsze 15 lat drzewo nie owocuje, a w ciągu 50 lat dorasta do 15 m wysokości. Z takiego drzewa można zebrać około tony strąków. Zbiera się je w połowie września, rosnąc są zielonkawe, a dojrzewając ciemnieją i stają się błyszcząco brązowe. Każdy strąk zawiera ok. 15 nasion.