Mączka chleba świętojańskiego jest substancją pochodzenia roślinnego, a więc naturalną. W związku z tym jest uznawana za bezpieczną dla zdrowia i nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących jej spożycia, a także określonego dopuszczalnego dziennego limitu spożycia.
Mączka chleba świętojańskiego odznacza się sporą wartością odżywczą - w 15 proc. składa się z wody i aż do 70 proc. z węglowodanów (cukrów, skrobi i hemicelulozy).
Reszta to białko ( 4-6 proc.) i tłuszcz (około 0,5 proc.).
Ponadto zawiera wiele pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, oraz witaminy: A, B2, B3 oraz D.
Dawniej strąki chleba świętojańskiego stosowano nawet w lecznictwie, ze względu na ich właściwości zdrowotne, m.in. na poprawę trawienia, obniżenie poziom cholesterolu we krwi, w powstrzymywaniu biegunki u dzieci i dorosłych, na kaszel (gdyż mają właściwości wykrztuśne), na ból (zawierają kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe).
Wykorzystywano je także w walce z osteoporozą (za sprawą dużej zawartości wapnia i fosforu).