Karob jest znakomitym substytutem kakao.
Zmielone na proszek nasiona drzewa karobowego znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym również jako stabilizator, emulgator i substancja żelująca (zagęszczająca).
Mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się w produkcji wyrobów, takich jak, m.in.:
- polewy
- lukier
- lody
- mleko modyfikowane dla niemowląt
- fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii
- owoce i warzywa suszone
- jadalne kasztany w zalewie
- słodzony przecier z kasztanów
- dżemy, galaretki, marmolady
Gumę karobową w składzie produktów spożywczych można znaleźć pod nazwą E410.
Strąki drzewa karobowego, zwane również chlebem świętojańskim po wysuszeniu i zmieleniu charakteryzują się brązową barwą.
Polecamy go do wypieków, deserów oraz gorących napojów.
Mączka chleba świętojańskiego jest substancją pochodzenia roślinnego, a więc naturalną. W związku z tym jest uznawana za bezpieczną dla zdrowia i nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących jej spożycia, a także określonego dopuszczalnego dziennego limitu spożycia.
Mączka chleba świętojańskiego odznacza się sporą wartością odżywczą - w 15 proc. składa się z wody i aż do 70 proc. z węglowodanów (cukrów, skrobi i hemicelulozy).
Reszta to białko ( 4-6 proc.) i tłuszcz (około 0,5 proc.).
Ponadto zawiera wiele pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, oraz witaminy: A, B2, B3 oraz D.
Dawniej strąki chleba świętojańskiego stosowano nawet w lecznictwie, ze względu na ich właściwości zdrowotne, m.in. na poprawę trawienia, obniżenie poziom cholesterolu we krwi, w powstrzymywaniu biegunki u dzieci i dorosłych, na kaszel (gdyż mają właściwości wykrztuśne), na ból (zawierają kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe).
Wykorzystywano je także w walce z osteoporozą (za sprawą dużej zawartości wapnia i fosforu).
Karob BIO to doskonała alternatywa kakao szczególnie dla osób na nie uczulonych, ale nie tylko.
Posiada cenne wartości odżywcze, dlatego warto urozmaicić dietę o ten zdrowy i smaczny produkt.
Skład: karob ekologiczny 100%.
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, soi, orzechów i produktów zawierających gluten.