Karob nazywany jest, też szarańczakiem strąkowym i ceratonią. Jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie.
Karob to gatunek zimozielonego drzewa, należącego do rodziny bobowatych. Występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, a jego strąki są nazywane „chlebem świętojańskim”.
Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Posiada bardzo cenne wartości odżywcze.
STOSOWANIE
- Owoce karobu, przerobione na mąkę, nadają wypiekom ciemnego koloru. W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny.
- Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.
- Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.
- Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.
Wszystkie nasze zamówienie realizujemy zgodnie ze standardem BIOSPACE ZERO WASTE.
Opracowany przez nas system umożliwia bezpieczne dostarczanie do Państwa zamówień bez użycia tworzyw sztucznych.
Jak to robimy? Do pakowania zamówień używamy wyłącznie kartonów, tektury, papieru i wytrzymałej papierowej taśmy klejącej.