Kardamon - nasiona rozdrobnione - 250g
Opis rośliny
Gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych, występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej.
Właściwości
- roślina przyprawowa - przyprawa korzenna stosowana w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów
- nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony (kardamon czarny to Amomum subulatum, jedna z najdroższych tuż po szafranie
- kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu
- ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory
- w przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów
- pobudza apetyt
- dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, wzmaga ich działanie pobudzające
Charakterystyka produktu
Zawartość: nasiona rozdrobnione
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum L.
Nazwy inne: kardamon malabarski, cejloński, długi, indyjski, jawajski
Waga: 250g