Kardamon indyjski, kardamon java(Amomum villosum), kardamon Nepalski, czerwony kardamon- jest jedną z najpopularniejszych roślin przyprawowych używana we wszystkich kuchniach świata!
Spośród ponad 15 odmian tej przyprawy kardamon indyjski wyróżnia się najintensywniejszym zapachem!
Kardamon jest bardzo wysoko ceniony przez Ajurwedyjską medycynę!
Owoce kardamonu, ponieważ to właśnie one, zbierane w odpowiednim etapie są przyprawą doskonale komponują się z daniami mięsnymi oraz rybnymi.
Zaleca się stosować przyprawę wraz z domieszką imbiru- taka mieszanka idealnie podkreśli intensywność dania.
W medycynie zalecany jest kardamon osobą cierpiącym na wszelkie zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Wywar z przyprawy pobudza soki trawienne do pracy,
pomaga również pozbyć się zalegających gazów z organizmu.
W Chinach bardzo popularna i uwielbiana przez wszystkich jest zupa z karpia faszerowana kardamonem Nepalskim. Danie jest idealne dla osób cierpiących na brak apetytu.
Przepis: 3g kardamonu Nepalskiego, 200g karpia, imir, cebula i sól do smaku.
Ostrożnie płuczemy karpia i faszerujemy kardamonem. wkładamy do garnka z zimną wodą. Garnek kładziemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy pozostałe składniki.Gotujemy pod przykrywką przez 5 minut.
Ciekawostka: Kardamon villosum jest znany w Chinach od przeszło 1300 lat! Jako lekartwo i przyprawę medycyna Ajuredy wyróżnia tę odmiane spośród wszystkich gatunków kardamonu!
W cenie otrzymają Państwo 1 sadzonke ok. 10cm w 7cm doniczce.
SATYSFAKCJA GWARANTOWANA!!!
Jeślij nie są Państwo pewni co do uprawy rośliny bądź mają Pańswo jakiekolwiek pytania prosimy o kontakt drogą mailową:
europejskiecentrumogrodnicze@gmail.com