Karczochy z łodygą Marynowane w oleju Karczoch Delizia 550 g
❤️ Karczochy z łodygą 550g/580ml
Karczochy po rzymsku to typowe danie kuchni rzymskiej.
W Rzymie są przygotowywane w każdym gospodarstwie domowym i serwowane we wszystkich restauracjach wraz z rozpoczęciem wiosny i tym samym sezonu na karczochy.
Są czyszczone ostrym nożem, wycinając tym samym wszystkie twarde liście i ciernie.
Tylko kilka centymetrów łodygi pozostaje, natomiast reszta jest czyszczona , pokrojona na kawałki i gotowana z karczochami.
Karczochy są zanurzane na kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny, następnie są faszerowane mieszaniną z pietruszki, mięty, czosnku, soli i pieprzu.
Na sam koniec wszystkie karczochy umieszczane są w głębokiej patelni łodygą do góry.
Podczas smażenia dodaje się również olej i wino, pieprz oraz sól. Można jeść je na ciepło, ale również w temperaturze pokojowej.
✅ Produkt Włoski
✅ Skład: karczochy, olej słonecznikowy, ocet winny, przyprawy w zmiennych proporcjach: pietruszka, czosnek, mięta), sól, regulator kwasowości: E330, przeciwutleniacz: E300
✅ Wartości odżywcze w 100g:
- wartość energetyczna: 244 kJ/ 59 kcal
- tłuszcz: 4,5 g (w tym kw. tł. nasycone: 0,5 g)
- węglowodany: 0,9 g (w tym cukry: 0 g)
- włókna: 4,7 g
- białko: 1,4 g
- sól: 2 g