Kapusta GŁOWIASTA BIAŁA SŁAWA z GOŁĘBIEWA
Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), odmiana kapusty warzywnej. Występuje tylko w uprawie. Kapusta to roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy zwartą głowę złożoną ze skróconej łodygi (tzw. głąba) i ściśle do siebie przylegających liści. Jadalna jest cała głowa. W drugim roku uprawy kapusta zakwita. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Po zapłodnieniu kwiatów tworzą się owoce – łuszczyny.
Odmiany wczesne kapusty białej tworzą głowy mniejsze główki i bardziej luźne, natomiast odmiany późne - głowy większe i bardziej zbite.
Kapusta głowiasta biała Sława z Gołębiewa to odmiana średnio wczesna o zwięzłych kulistych główkach przydatnych do bezpośredniego spożycia i kwaszenia. Jedna z najczęściej uprawianych odmian. Okres wegetacji od wysadzenia do zbioru 78-85 dni
Kapusta głowiasta uprawa z nasion:
Nasiona wysiewać w marcu - połowie kwietnia. Przesadzamy w połowie maja - czerwca. Zbiory następują sierpień - listopad. Rozstawa: 60x50-60 cm. Wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. Nie uprawiać na glebach kwaśnych.
- Gramatura: opak. nasion 2g
- Pora wysiewu: Marzec - Kwiecień (do gruntu)
- Zbiory: Sierpień - Listopad
Kapusta Głowiasta Biala zastosowanie
Wykorzystanie kapusty w kuchni polskiej jest naprawdę ogromne. Tradycje kulinarne uwzględniają głównie kapustę białą, która pod ukiszeniu jest niezbędnym składnikiem bigosu, pierogów, kapusty z grochem, krokietów oraz kapuśniaku, a pod postacią gotowaną podawana jako jarzynka. Jej liście po zblanszowaniu są wykorzystywane do przyrządzenia tradycyjnych, polskich gołąbków. Mimo to także dla jej formy czerwonej nazywanej kapustą modrą znalazło się miejsce na naszym stole, gdyż podobnie jak biała może być gotowana w formie jarzynki bądź wykorzystywana do przygotowania rozmaitych surówek, np. z dodatkiem marchwi, jabłek, rodzynek, pomarańczy, koperku, a nawet chrzanu. Doskonale komponuje się z sosami jogurtowymi lub majonezowo-jogurtowymi, ale nieźle smakuje również ze śródziemnomorskim winegretem.
PORADA W UPRAWIE !
Kapusty głowiaste są roślinami dość wrażliwymi na niskie temperatury, co często wymusza ich uprawę z rozsady (szczególnie odmian wczesnych). Wprawdzie niewielki, trwający dzień lub dwa przymrozek w granicach 2-3 stopni nie powinien wyrządzić im większej szkody, to już przedłużające się chłody mogą doprowadzić rośliny do wybicia w pęd kwiatostanowy zamiast zawiązywania główek. Z tego powodu dla kapusty głowiastej powinniśmy wybrać stanowisko stosunkowo ciepłe i osłonięte od chłodnego wiatru, a do gruntu wysadzać najwcześniej w drugiej połowie kwietnia. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że kapusty głowiaste nie lubią też zbyt wysokich temperatur, a najlepsze dla nich optimum to zakres ok. 18-20°C.