7Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy pakietu 25 sztuk kawy mielonej w hermetycznych kapsułach Best Espresso / PORTORICO „A Modo Mio” Cremoso o wadze 7g każda, z datą ważności do 05.2022 r.
UWAGA: oryginalna konfekcja zawiera 50 kapsuł skompletowanych w dwu torebkach. Przedmiotem licytacji jest 25 sztuk w jednym opakowaniu w kolorze srebrnym, z informacją firmową o zawartości.
Kapsuły PORTORICO Cremoso to mieszanka o przyjemnym smaku, prażona średnio, na orzechowy brąz, doskonała dla lubiących miłe, „aksamitne” napoje, choć nie pozbawione kofeinowej mocy. Mieszanka ziaren najlepszych arabik z Brazylii i Ameryki Środkowej, delikatnych i słodkich, wzbogacona wykwintną robustą stymulującą wigor. Wyjątkowo "kremowa", pozwalająca otrzymać napój konsystentny, ożywczy, z dekoracyjną pianką.
LINIA PORTORICO
„Kawa, której nie zdradzisz. Codzienna przyjemność z urzekającym smakiem.”
Kawa „PORTORICO” swoją symboliczną nazwę zawdzięcza górzystemu regionowi Yauco w Puerto Rico, w którym uprawia się ją w ograniczonych ilościach na wysokości około 1000 metrów. Jego gliniasta i bardzo żyzna gleba zapewnia wyjątkowe podłoże dla delikatnych plantacji i minimalizuje potrzebę dodawania nawozów. Owoce tamtejszych kawowców arabiki mają wyjątkowo duże pestki i są bardzo zrównoważone w swoim delikatnym aromacie – są tylko lekko kwaskowate, za to z bogatą słodyczą. Mają niepowtarzalny posmak ciemnej czekolady. Wyrazisty, charakterystyczny smak kawy, określany „portoriko”, ma przyjemnie towarzyszyć jako wykwintne zwieńczenie po zakończeniu posiłku.
Kompozycja mieszanki: 40% Arabica / 60% Robusta
Kofeina nie przewyższająca 0,10%
Waga zawartości w kapsułce: 7g
Kawa Cremoso „A Modo Mio”
Napój przyjemny i bardzo konsystentny, kawa intensywna i „kremowa” (obficie i ładnie pieniąca się).
Charakterystyka wywaru w skali 1:5: CORPO/ BODY (Konsystentność) 4; INTENSITÀ/ INTENSITY (Intensywność) 5; CARATTERE/ STRENGHT (Swoistość) 5.
Kapsuły wyprodukowano w specjalistycznym zakładzie Best Espresso S.p.A. w miejscowości Torreglia pod Padwą. Spółkę powołali w 2010 roku fachowcy z wieloletnim doświadczeniem w celu dozowania i formatowania mielonych kaw włoskich w formie kapsuł i sprzedawania ich do użytku domowego. Stworzono najpierw linie kompatybilne do systemów ekstrakcji Nespresso i Lavazzy „A modo mio”. Dziś nowoczesna, w pełni zautomatyzowana fabryka Best Espresso zatrudnia 25 pracowników, produkujących 2100 kapsułek na minutę, z perspektywą ciągłego rozwoju dzięki nowym patentom i bardzo elastycznym strategiom rynkowym. Oferta spółki obejmuje różne warianty zaparzania kawy (macchiato, cappuccino, mokaccino, bezkofeinowe, bio, jęczmienne, z żeńszeniem), ale także napoje z herbaty, rumianku, mleka i czekolady. Zakład importuje surowe pestki z Brazylii, Etiopii, Jamajki oraz Angoli. Kawy zbożowe powstają w procesie prażenia jęczmienia włoskiego.