Kapary 8/9mm 370g CAPERINA
Oryginalna nazwa : Kapern
Kapary marynowane małe, o wielkości od około 8mm do 9mm. Waga netto po odsączeniu: 200g.
Kapary mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.
- są świetnym źródłem polifenoli, czyli substancji, które chronią przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia się organizmu;
- są świetnym źródłem kwercetyny, która znacząco redukuje stany zapalne, a także dolegliwości bólowe. Ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające związek ten spowalnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko nowotworów, a także obniża poziom histaminy, łagodząc tym samym przebieg chorób alergicznych;
- mogą obniżyć poziom cukru we krwi - w Izraelu roślina była od dawna używana w tradycyjnych zastosowaniach leczniczych na cukrzycę;
- są skuteczne w leczeniu infekcji dróg oddechowych i dróg moczowych;
- przyspieszają metabolizm tłuszczów, dzięki czemu wspomagają odchudzanie;
- chronią stawy i zapobiegają dolegliwościom bólowym;
- mają właściwości anty-alergiczne.
Ich smak można określić jako słono-kwaśny i pikantny - pochodzi on z izotiocyjanianów, które są tą samą klasą związków, jakie występują w musztardzie, rzodkiewce czy wasabi. Kapary duże mają delikatniejszy smak od tych mniejszych, co sprawia, że są jadalne oddzielnie jako przekąska, podobnie jak oliwki.
Typowe zastosowania to: prawie każdy rodzaj sosów do makaronu, ale w szczególności puttanesca, polewy do pizzy, pikantne sałatki, pieczone ziemniaki, ryby takie jak halibut i łosoś, jagnięcina w panierce ziołowej, duszony kurczak i wiele przepisów z masłem, czosnkiem i cytryną.
Skład : kapary, woda, sól, ocet winny.
Alergeny : -
Producent : ALCAPARRAS ASENSIO SANCHEZ, S.L.
Kraj pochodzenia : Hiszpania
Data ważności : 25-07-2026
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 87kJ/21kcal
- Węglowodany: 0,60g
- w tym cukry: 0g
- Tłuszcz: 0,50g
- w tym tłuszcze nasycone: 0g
- Białko: 1,70g
- Sól: 6,00g
- Błonnik: 3,70g