Nasiona do wysiewu amatorskiego
3 sztuk nasion
Długowieczna zimozielona roślina dorasta do 60 – 100 cm wysokości, pochodzi ze strefy podzwrotnikowej, rośnie w warunkach półpustynnych, od średniowiecza uprawiana jako roślina ozdobna w ogrodach, w klasztorach dodatkowo jako roślina lecznicza, w naszych warunkach klimatycznych uprawiana jako roślina jednoroczna bądź pokojowa lub szklarniowa, rosnąca na zewnątrz od maja do września – października
Jako ziele posiada właściwości prozdrowotne i lecznicze.
Jest cenioną przyprawą, używany często w kuchni, pączki kwiatowe i młode owoce znane są jako przyprawa o słodko – kwaśnym lub pikantnym smaku, marynuje się je w occie z dodatkiem soli i korzeni, albo przechowuje zalane oliwą, pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie, stosuje się je jako przekąskę i przyprawę do marynat, majonezów, sosów, sałatek rybno – mięsnych, jajek i potraw z pomidorami. Jako zimną przekąskę i przyprawę używane są też młode, kwaszone gałązki z pączkami kwiatowymi, powszechnie jada się również dojrzałe owoce.
wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwreumatyczne, używany w leczeniu żółtaczki i niedoczynności tarczycy.
Surowcem leczniczym są najczęściej owoce i korzenie kaparów. owoce zawierają glikozydy i enzym mirozynę, a także saponiny steroidowe, rutynę, dużo witaminy C i specyficzny, czerwony barwnik, korzenie - glikozyd kapparydynę i duże ilości jodu, a kora i liście - stachydrynę.
Od wieków w medycynie ludowej na Kaukazie i w Azji Środkowej sporządza się odwar i leczy żółtaczkę, zmieloną korą korzeni w Armenii leczy się reumatyzm i chorobę odzwierzęcą – brucelozę. Korzenie używane są również w leczeniu schorzeń wątroby i śledziony, gałązki i liście przy cukrzycy, nasiona stosowane są przy bólach głowy, a z owoców sporządza się odwar i leczy tarczycę i hemoroidy, a także w chorobach dziąseł, sokiem z kwiatów smaruje się rany.
W Azerbejdżanie konserwowany sok ze świeżych owoców jest używany w leczeniu niedoczynności tarczycy czyli choroby Basedowa. Odwar z kory używa się w leczeniu różnego rodzaju nerwic, naparów histerii, świeżą korę korzeni żuje się przy bólach zębów.
Do przemywania trudno gojących ran i wrzodów stosuje się odwar z suchej sproszkowanej kory pędów lub korzeni.
Wysiew nasion w lutym - marcu, nasiona przed wysiewem moczyć przez 24 godziny w przegotowanej wodzie o temperaturze około 40 stopni C, owinąć sterylną i wilgotną szmatką, umieścić w sterylnym woreczku przechować przez dwa miesiące w temperaturze 5 stopni C ( lodówka), ponownie moczyć przez 24 godziny w ciepłej wodzie, wysiać do podłoża o pH 6-8,5 na głębokość 0,5 – 1cm ustawić w ciepłym, słonecznym miejscu , nasiona kiełkują zwykle od dwóch do czterech tygodni.
Kiełkowanie nasion zależy od wielu czynników odmiennych dla różnych roślin – wilgotność, temperatura i światło otoczenia, typ, rodzaj, pH, zagęszczenie, wilgotność, temperatura, natlenienie podłoża.
W całym procesie uprawy roślinom należy nieprzerwanie zapewnić pod każdym względem właściwe dla ich rodzaju warunki, nie dopuszczając do błędów i przejściowych zaniedbań.
Sprzedający nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne niepowodzenia procesu uprawy.
Do czasu wysiewu nasiona przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Proszę się zapoznać z powyższym opisem wysiewu, NIE załączam opisu w formie papierowej.
Załączony opis i zdjęcia zgodne z handlowym opakowaniem zbiorczym.
Nasiona w torebce strunowej wielokrotnego użytku, opakowanie z użyciem surowców wtórnych - Styl Zero Waste, żyjmy proekologicznie, szanujmy lasy.