Krzew zimozielony,o długich cienkich łodygach.
białe lub różowe.
Owocem jest jadalna jagoda wielkości śliwki.
W naszym klimacie uprawiana jako roślina pokojowa lub szklarniowa,od maja
do września może rosnąc na zewnątrz.
Nasiona kiełkują zwykle od dwóch do czterech tygodni.
Przeznaczenie: pąki kwiatowe stanowią przyprawę o słodko-kwaśnym,lekko
pikantnym smaku.
Po zakonserwowaniu w soli,occie,oliwie lub winie nazywane są kaparami.
Stosowane są do przyrządzania marynat,zimnych mięs ,sosów i wielu innych
potraw.
Wskazówka: nasiona przed wysiewem należy wymoczyć w wodzie o
temperaturze 40 stopni C przez 24h.
Następnie owinąć wilgotną szmatką,umieścić w sterylnym
słoiku,przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.Po tym okresie moczyć w
ciepłej wodzie przez noc.