KAMIS MIESZANKA PRZYPRAWOWA PRZYPRAWA DO FLAKÓW 20 G 3x
SKŁADNIKI
hydrolizat białkowy SOJOWY
marchew
zioła (majeranek, liście SELERA)
pasternak
przyprawy (papryka słodka (9 %), GORCZYCA biała, imbir (6 %), gałka muszkatołowa, chili, czosnek, pieprz czarny, cebula)
sól
cukier
MARKA
Kamis
PRZEPISY
Flaki
Przygotowanie 15 min, gotowanie 3,5 godz., porcje 4
Składniki:
250 g Szpondra wołowego
½ Pęczka włoszczyzny
1 Mała cebula
2-3 Liście laurowe Kamis
3 Ziarna ziela angielskiego Kamis
500 g Pokrojonych obgotowanych flaków
1 Opakowanie przyprawy do flaków Kamis
2 Łyżki masła
½/2 Łyżki mąki pszennej
1 Szponder, włoszczyznę i opaloną cebulę zalej 2,5 l wody.
2 Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
3 Do przecedzonego wywaru dodaj flaki, gotuj ok. 1 godziny.
4 Dodaj przyprawę, startą na tarce wcześniej ugotowaną włoszczyznę i gotuj jeszcze ok. 30 min.
5 Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę.
6 Pod koniec gotowania dodaj zasmażkę.
7 Przed podaniem możesz dodać szczyptę majeranku.