Beczka wyprodukowana w Polsce z wysokiej jakości kamionki szkliwionej.
Wykonana ręcznie z kamionki - ekologicznych surowców, gliny połączonej z piaskowcem kwarcowym oraz szamotem wypalana w bardzo wysokiej temperaturze 1200°C - 1300°C. Produkt w 100% bezpieczny, posiada wszelkie atesty i certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Idealny do przygotowywania przetworów, kiszonek, peklowanych mięs, w szczególności kiszonej kapusty i ogórków. Specjalnie wyprofilowany kołnierz hermetyczny blokuje dostęp powietrza do wnętrza, co umożliwia długotrwałe przechowywanie żywności. Dzięki szkliwionej glazurze beczka z kamionki nie pochłania zapachów oraz doskonale się prezentuje.
Metoda użycia ekologicznej beczki z kołnierzem i sposób przechowywania przetworów.
Nalewamy wody do kołnierza beczki, nakładamy pokrywkę w wypełniony wodą kołnierz, odcinając w ten sposób dopływ powietrza do wnętrza naczynia. Umieszczone w nim przetwory fermentując, wytwarzają dwutlenek węgla, który z czasem wypiera całkowicie powietrze. W ten sposób w beczce tworzy się atmosfera beztlenowa. Dojrzewające w niej przetwory nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Należy pamiętać o uzupełnianiu poziomu wody co kilka dni w kołnierzu, zapobiega to utracie szczelności beczki.
Kamionka nadaje się do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, do zapiekania w piekarnikach, do mycia w zmywarkach.
Wymiary: 32x31x38 cm +/-3%
Pojemność: 12,0 litra +/-3%