Kamień wulkaniczny do steków
Jest to kamień naturalny. Wytworzony został z lawy z jednego z najbardziej aktywnego wulkanu na świecie znajdującego się na Sycylii – Etny. Za sprawą swoich unikatowych właściwości rozgrzany kamień magazynuje ciepło po czym równomiernie je oddaje.
Idealnie sprawdzi się do przygotowania steków ale też dań rybnych, mięsnych, warzyw czy owoców morza.
Jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością.
Wymiar 30x20x3cm
Instrukcja obsługi
Przed pierwszym użyciem należy:
- umyć kamień z pomocą wody z solą (nie należy używać żadnych detergentów).
Kamień przed rozpoczęciem grillowania należy podgrzać do temperatury 280-350 stopni celsjusza. W tym celu umieść na grillu ( z pokrywą) lub palniku gazowym.
Opcjonalnie kamień można rozgrzać w piekarniku elektrycznym.
Piekarnik przed umieszczeniem w nim kamienia musi być zimny następnie nagrzewany z kamieniem umieszczonym w środku.
Po osiągnięciu zadanej temperatury kamień należy umieścić na powierzchni odpornej na wysokie temperatury i rozpocząć proces grillowania mięsa.
W przypadku grilla możliwe jest grillowanie mięsa na kamieniu pozostawionym na ruszcie.
Po zakończeniu grillowania poczekaj do całkowitego wystygnięcie kamienia.
Myć wodą z solą, opcjonalnie wodą z octem.