PO NIEPRAWIDŁOWYM UŻYCIU NIE UWZGLĘDNIA SIĘ REKLAMACJI.
ZE WZGLĘDU NA KRUCHOŚĆ PRODUKTU NIE REALIZUJEMY WYSYŁKI.
Pietra ollare 30x 40 x 2,5 cm
Waga 9,2 kg
Wykonane ręcznie z mocnym stelażem żelaznym.
Steatyt jest skałą metamorficzną, znana również jako steatyt lub gips Briançon. Przypomina jadeit, ale wyróżnia się bardziej zakurzonym wyglądem.
We Włoszech wydobycie tego materiału o niezwykłych właściwościach termicznych odbywa się głównie w rejonie Valtellina. Dzięki zawartemu w nim talkowi jest materiałem plastycznym i łatwym w obróbce. Inne składniki, takie jak magnezyt, sprawiają, że jest to kamień twardy i zwarty.
Odporny na ogień, toleruje wysokie temperatury. Dzięki tym właściwościom jest bardzo popularny jako narzędzie do smażenia potraw.
Zdrowe i dietetyczne gotowanie ze steatytem. Idealny do mięs i warzyw, gotowanie na steatycie jest doskonałą i zdrową alternatywą dla klasycznego grilla, w rzeczywistości pozwala gotować w sposób lekki i dietetyczny.
PIODA inna nazwa tego kamienia, jak go używać?
Przede wszystkim przydatne wydaje się stwierdzenie, że kamień ten jest materiałem kruchym, z którym należy obchodzić się ostrożnie: w przypadku uderzenia lub silnego szoku termicznego może faktycznie pęknąć. Aby użyć tego kamienia naturalnego, należy go stopniowo podgrzewać. Dlatego konieczne jest równomierne rozprowadzenie płomienia. Aby sprawdzić, czy osiągnięta została optymalna temperatura, możesz wlać kroplę octu, oceniając, czy natychmiast wyparuje. Podobnie jak kamień lawowy, steatyt jest również kamieniem z naturalną powłoką nieprzywierającą.
Dlatego podczas gotowania nie jest konieczne dodawanie innych przypraw. Taki sposób przyrządzania potraw staje się odpowiedni dla dietetycznej i zdrowej kuchni.
Przed pierwszym użyciem:
-Przetrzeć kamień wilgotną szmatką,
-Naoliwić kamień oliwą z oliwek i pozostawić na pół dnia do wchłonięcia
-Stopniowo nagrzać kamień, w piekarniku/ na grillu gazowym/ nad równomiernie rozpalonym / rozżarzonym węglem
-Unikać szoku termicznego (polewania zimną wodą)
-Nie używać żadnych środków czystości do czyszczenia.
-W celu umycia można użyć gąbeczki z dodatkiem ciepłej wody, jednak najbardziej zaleca się czyszczenie ręcznikiem papierowym z oliwą z oliwek.
Należy uważać aby kamień nie miał bezpośredniego kontaktu z ogniem.