PROMOCJA !!!
NAJNIŻSZA CENA NA ALLEGRO !!!
Kamień potasu (sól kwasu winowego, wodorowinian potasu), to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, który jest produktem ubocznym, powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Ten biały proszek słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Na liście chemicznych dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i.
Kamień winny szerzej znany jest jako składnik proszku do pieczenia. Po wymieszaniu z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości. Samodzielnie stosowany jest do usztywniania piany z białek, zwiększenia ich objętości. Polecany również do domowej produkcji cukierków, lizaków i słodkich kremów (np. lukru). Hamuje krystalizacje cukru. Znakomity do wypieku bez oraz sufletów.
Jeżeli w naszych przepisach, chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, to 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Skład: Wodorowinian potasu (E336i)
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
WYBIERZ NAJLEPSZY SPOSÓB DOSTAWY DLA SIEBIE