OFERUJĘ PAŃSTWU KAMASJĘ 10 szt w cenie 7,99zł
Kamasja jadalna (Camassia aesculenta)
Gatunek rośliny cebulowej z rodzaju Kamassia (Camassia). Do rodzaju zalicza się 6 gatunków pochodzących z Ameryki Płn. i Płd. ale kamasja jadalna uchodzi za najpiękniejszy. Kamasja jadalna dorasta do 40 cm wysokości. Ponad kępami długich, równowąskich liści, pojawiają się krótkie, gęste kwiatostany, składające się z bladoniebieskich do fioletowoniebieskich i białych kwiatów o średnicy ok 4 cm. Cebule są małe, prawie kuliste, pokryte ciemnobrązową łuską. Cebule kamasji jadalnej są jadalne i dawniej stanowiły ważne źródło pożywienia dla Indian z północno-zachodniej części Ameryki Płn.
Kamasje sadzimy na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych, próchniczych i wilgotnych. Cebule sadzi się jesienią, dostosowując głębokość sadzenia do ich wielkości (zazwyczaj sadzi się na głębokość 10 – 15 cm).
- Termin sadzenia: VIII-XI
- Termin kwitnienia: V
- Postać produktu: CEBULA
- Zimowanie: TAK
- Wysokość (cm): 25-40
- Głębokość sadzenia (cm): 10
- Stanowisko: Słoneczne/półcień