Kamala
Kamala (Mallotus philippensis) – drzewo porastające ciepłe i wilgotne lasy Azji i Australii. Wytwarza lśniące, lancetowate liście oraz charakterystyczne, czerwone owoce. Kamalą nazywany jest także pył pokrywający otoczki nasion tej rośliny. Stanowi on cenny surowiec zielarski oraz stosowany jest w kosmetyce jako składnik naturalnych farb do włosów, nadający soczystej, czerwonej barwy. Już setki lat temu w naturalnej medycynie Dalekiego Wschodu kamala służyła do wspierania organizmu w walce z pasożytami. Współczesne badania potwierdzają słuszność takiego zastosowania. Głównymi składnikami aktywnymi obecny w kamali są pochodne floroglucyny (rottleryny), które wzmagają mechanizmy obronne skierowane wobec większych robaków, ale nie tylko. Kamala pomaga także oczyścić ciało z pierwotniaków, bakterii i grzybów. Może wywoływać efekt przeczyszczający i lekkie mdłości. Dla poprawienia smaku najlepiej spożywać ją wraz z miodem.
Właściwości prozdrowotne
- Wspiera w walce z pasożytami.
- Wspomaga mechanizmy obronne organizmu wobec bakterii, wirusów i grzybów.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Indie
2. Składniki
Owoc kamali 100%.
3. Zalecany sposób użycia
1 łyżeczka 1-2 razy dziennie.
Dodać do niewielkiej ilości miodu lub wody i spożyć na czczo.
4. Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
5. Przeciwwskazania
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji. Nie stosować u dzieci.
6. Środki ostrożności
Może wywoływać efekt przeczyszczający.