Kalmary patagońskie w oliwie z oliwek (4 sz.) 115g
Kalmary nadziewane są własnymi mackami podczas delikatnego i rzemieślniczego procesu: pojedynczo czyści się je ręcznie i dodaje oliwę z oliwek. Delikatna i pyszna przekąska.
WŁASNOŚCI
- Skład: *Kalamary* (Loligo gahi) (65%), oliwa z oliwek (35%), sól.
- Masa netto: 115 g.
- W puszce: 4 szt.
- Producent: Espinaler.
- Pochodzenie: Hiszpania.
- Przygotowanie: Produkt gotowy do spożycia, nie wymaga wcześniejszego przygotowania.
ESPINALER
Espinaler jest hiszpańską firmą działającą od ponad 120 lat, specjalizującą się w produkcji jakościowych ryb i owoców morza w puszkach. Firmowy sklep prowadzony w Vilassar de Mar pod Barceloną jest zdobywcą nagrody na Najlepszy Specjalistyczny Sklep dla Koneserów w Hiszpanii (»Mejor Tienda Gourmet Especializada de España«), przyznawaną przez Feria Gourmets.
DIETA
Kalmary stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz jod, selen i fluor, nieco mniej żelaza, cynku i magnezu.
Wartości odżywcze (na 100g): wartość energetyczna 740kJ/177kcal, tłuszcz 9,4g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8g), węglowodany 1,4g (w tym cukry 0g), białko 21,7g, sól 1g.
PROFITY
Zdrowie. Ryby i owoce morza z puszek są zdrowe i odżywcze. Mogą być kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Są źródłem witamin (na przykład niacyny czy kobalaminy), pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych (na przykład omega-3), związków mineralnych (na przykład fosforu, magnezu, siarki, wapnia), a także jodu. Mają niską zawartość tłuszczu. Witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany i mikroelementy nie ulegają żadnym zmianom podczas procesu konserwowania, zachowują swoje własności.
Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas: od 2 do 5 lat. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.
Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Oczywiście mogą też być podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.
EKOLOGIA
PAKOWANIE I WYSYŁKA. Do pakowania i wysyłki stosujemy materiały przyjazne środowisku: do wysyłki używamy kartonów biodegradowalnych, jako wypełniacza używamy materiału pochodzenia roślinnego (Skropak), paragony drukujemy na papierze bezfenolowym, etykiety drukujemy na papierze z certyfikatem FSC Recycled, do ostemplowywania pudełek używamy tuszu bezolejowego, do zaklejania kartonów używamy taśm z papieru kraft (do odzysku) z klejem kauczukowym.
ZERO ŚMIECI. Puszki doskonale nadają się do hodowania roślin. Wystarczy zrobić w dnie kilka dziurek do odpływu nadmiaru wody, nasypać ziemi, zasadzić nasiona i podlewać od czasu do czasu. Bardzo dobrze sprawdzają się: bazylia, mięta, rukola, rozmaryn, majeranek czy tymianek. Puszki można wykorzystać do zrobienia świeczników. Należy nalać do środka wosku do świec (najlepiej ekologicznego) i włożyć knot.