Kallę uprawia się na średnio nasłonecznionych lub zacienionych parapetach i w zakątkach mieszkania. Wystawiając doniczki na zewnątrz należy uważać, by nie były eksponowane na deszcz.
Podłoże lekkie, przepuszczalne, z dodatkiem substratu torfowego i piasku, o odczynie pH 6,0-7,0. Na dno doniczki jako drenaż sypiemy trochę keramzytu. Najlepiej sprawdzą się uniwersalne mieszanki do roślin kwitnących. Ziemia musi być stale jednakowo wilgotna. Wahania wilgotności szkodzą tym roślinom.
W okresie wzrostu liści i kwitnienia stosujemy wieloskładnikowy nawóz dla gatunków kwitnących. Rośliny te lubią częste zraszanie w okresie wzrostu i kwitnienia. Gdy kwiaty zwiędną, wycinamy łodygi u podstawy. Kalla jest bardzo wrażliwa na mróz, więc jeszcze przed jesiennymi przymrozkami należy wykopać jej bulwy. Po oczyszczeniu przechowuje się je w jasnym i suchym pomieszczeniu, w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza.
KUPUJESZ.
- Kupujesz 1 sztukę cebuli.
- instrukcję uprawy