✅ SADOWNICTWO- to coraz popularniejsza forma spędzania wolnego czasu przez wiele osób. Któż z nas nie chciałby wyjść do swojego ogrodu i delektować sie pięknym widokiem swoich roślin ?
✅ Jesteśmy podmiotem profesjonalnym zarejestrowanym w rejestrze PIORiN pod numerem PL 14/15/16718. Sprzedawane przez nas rośliny posiadają paszporty.
Kalarepa Wiedeńska Biała 2g
Numer produktu 7036
➡️ Charakterystyka rośliny
- Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
- Odczyn gleby: obojętny
- Preferencje glebowe: żyzna
- Cecha wyróżniająca: do gruntu
- Dojrzałość zbiorcza: lato
- Kolor owocu: zielony
- Przydatność do spożycia: przetwórcze
- Wysokość towaru w centymetrach(INPOST): 10
- Szerokość towaru w centymetrach(INPOST): 6
- Długość towaru w centymetrach(INPOST): 6
- Waga gabarytowa w gramach: 60
➡️ Szczegółowe informacje o produkcie
Kalarepa Wiedeńska Biała wczesna 2g
Wiedeńska Biała (Vienna Bianco) to nazwa jednej z najpopularniejszych odmian kalarepki o jasnym odcieniu skórki. Ta odmiana uwydatnia się jasnym kolorem zgrubienia i wczesnym okresem wegetacji, dzięki czemu może być uprawiana na zbiór letni i jesienny.Nasiona kalarepy wysiewa się w lutym i marcu do ciepłego tunelu albo w czerwcu i lipcu bezpośrednio do gruntu. Wspaniała temperatura do do wykiełkowania nasion to 12oC. W okresie od marca do kwietnia i w sierpniu sadzonki kalarepy należy wysadzić na miejsca stałe zachowując rozstawę 25x25cm. Dojrzałe, chrupiące kalarepki zbieramy w okresie od czerwca do lipca, a także we wrześniu.Kalarepa jest nieprzeciętna do spożycia bezpośrednio , a także jako wyśmienity dodatek do zup i sosów.
Termin wysiewu: II-III; VI-VII
Sadzenie do gruntu : III-IV; VIII
Termin zbioru: VI-VII; IX
Kolor: biały
Gramatura: 2 g
Kalarepa to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy E,H,K,U, prowitaminę A,sole mineralne wapnia i żelaza.Częścią jadalną jest skrócone zgrubienie łodygi, najczęściej kulistospłaszczone, kuliste lub owalne, barwy jasnozielonej, zielonej, niebieskiej lub fioletowej.Może być spożywana na surowo i w postaci gotowanej.
Wymagania: kalarepa najlepiej rośnie w temp.12-18 C. Niekorzystnie reaguje na spadki temperatur, suszę i upały. Wymaga gleb lżejszych, łatwo nagrzewających się, zasobnych w składniki pokarmowe.