Kalaminta kocimiętkowata
Calamintha nepeta
Jak wyglądam ?
Posiadam drobne, szarozielone listki i bardzo ozdobne, pojawiające się latem, biało-lawendowe kwiaty.
Skąd pochodzę ?
W naturalnym środowisku można znaleźć mnie przede wszystkim we Włoszech.
W czym pomagam ?
Stosuje się mnie przy problemach żołądkowo-jelitowych oraz problemach z wątrobą.
Z czym mnie jeść ?
Jestem używana w kuchni włoskiej, nazywają mnie tam " mentuccia". Mój zapach i smak przypomina połączenie oregano i mięty. W kuchni często stosuje się mnie do wzbogacenia smaku gulaszu, sosów, potraw z grilla, dań warzywnych, bakłażanów i cukinii, karczochów, makaronu.
Gdzie mnie sadzić ?
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, glebę przepuszczalną, suchą. Można posadzić mnie obok tymianku i rozmarynu.
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Pełne słońce
- Wysokość: do 60 cm
- Podlewanie: Umiarkowane
- Zastosowanie: Kuchnia śródziemnomorska, Napary, Odstraszające insekty, Prozdrowotne, Aromaterapia