Kalafior Romanesco.
Odmiana Romanesco pochodzi z Włoch, to odmiana średnio-wczesna. Wytwarza stożkowate róże, kształtem przypominające wieżyczki. Kalafior zielony jest ceniony za delikatny, wyśmienity smak bez goryczki z lekko orzechowym posmakiem. Romanesco przeznaczony jest do uprawy w gruncie. Kalafior to roślina z rodziny kapustowatych. Nie występuje w naturalnym środowisko jest tylko hodowany. Prawdopodobnie to miks kapusty z brokułem. Kalafior znany był już w starożytności. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa, które oznacza "kwiat kapusty". Tak jak wiele warzyw do Polski kalafiora sprowadziła Królowa Bona. Kalafior to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Jadalną częścią kalafiora jest róża. Chociaż biały jest u nas najpopularniejszy to są również odmiany w innych kolorach- zielonym, fioletowym, żółtym. Kalafiory możemy mieć w ogrodzie bardzo długo- jeżeli dobrze dobierzemy odmiany to zbiory mogą się odbywać nawet od wiosny do listopada (jeżeli posiadamy szklarnię). A na zimę mrozimy zapasy.
WALORY
- delikatny wyśmienity smak, lekko orzechowy posmak
- oryginalny wygląd
- 100% zdrowy i pełny witamin
WYMAGANIA
- nie wymaga specjalnej troski
- bardzo prosta w uprawie
- 10 sztuk nasion
- instrukcja siewu i dalszej uprawy