Kaktus krojony w zalewie 230g
W Meksyku kaktus jest tak samo mocno popularnym produktem jak w Polsce ogórek czy pomidor. Kaktus w zalewie z cebulą i całą papryczką serrano to niesamowite połączenie smaku słodkiego, słonego i ostrego.
Zastosowanie: Meksykanie uwielbiają dodawać go do sałatek.
Składniki: kaktus 45 %, cebula, woda, ocet, sól, cukier, kolendra, papryka chili serrano, przyprawy (poddano promieniowaniu jonizującemu).
Wartości odżywcze w 100 g / ml produktu
Wartość energetyczna 135 kJ / 33 kcal
Tłuszcz 2.10 g
KTN 0.00 g
Węglowodany 2.10 g w tym Cukry 0.60 g
Białko 0.70 g
Błonnik 1.20 g
Sól1.40 g
KTN - kwasy tłuszczowe nasycone
* Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia
Kaktusy (nopale) są popularne w kuchni meksykańskiej i mogą być przygotowywane na wiele sposobów.
Oto kilka przykładów potraw z kaktusem krojonym w zalewie:
Ensalada de nopales - sałatka z kaktusem: kaktusy krojone w zalewie mieszane są z pomidorami, cebulą, kolendrą, chili i sokiem z limonki, a następnie podaje się je na liściach sałaty.
Tacos de nopales - tacos z kaktusem: kaktusy krojone w zalewie są smażone z cebulą i papryką, a następnie podawane w cieście taco z guacamole, świeżą kolendrą i salsą.
Chile Rellenos con Nopales - pieczone papryki chili wypełnione kaktusem: kaktusy krojone w zalewie mieszane są z serem i przyprawami, a następnie wypełniają papryki chili i pieką w piekarniku lub smażą na patelni.
Nopales con Huevo - jajka z kaktusem: kaktusy krojone w zalewie mieszane są z jajkami, cebulą i pomidorami, a następnie smażone na patelni i podawane z tortillą.
Sopa de Nopales - zupa z kaktusem: kaktusy krojone w zalewie są gotowane w bulionie z pomidorami, cebulą, czosnkiem i kolendrą, a następnie podawane z makaronem lub ryżem.