Kakao ziarno kruszone 500g
Ziarno kakaowca intensywne i zdrowePoznaj świetne właściwości i zalety jakie posiada ziarno kakao kruszone. Dowiedz się również w jaki sposób je wykorzystać w kuchni. W rejonie, z którego pochodzi dawnym kraju Inków i Azteków kakaowiec cieszył się wyjątkową czcią. Dzisiaj eksportuje się jego nasiona na cały świat, a ich smak kochają zarówno dorośli jak i dzieci. Kruszone ziarno kakao to świetny dodatek do deserów, słodkich śniadań i wszelkich pysznych przekąsek. Jest niezwykle zdrowe, a dzięki temu, że nie jest zmielone na proszek, nie musisz obawiać się zabrudzenia kuchni.
Ziarno kakaowca wzmacnia ciało i umysłKiedy po raz pierwszy przywieziono do Europy kakao w ziarnach, kupcy zachwyceni byli pobudzającymi właściwościami napoju. Zauważyli, że zdaje się dosłownie dodawać mocy. I mieli rację, gdyż kakao działa na nasz organizm na wiele sposobów:
- zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego żelaza oraz magnezu, dzięki czemu poprawia działanie układu nerwowego oraz krwionośnego, wpływa na sprawny umysł, silne mięśnie i mocne kości;
- ma też inne minerały takie jak: siarka, wapń, cynk, chrom, miedź, mangan, potas;
- zawiera witaminę i kwasy tłuszczowe omega-6;
- teobromina i kofeina zawarte w kakao działają pobudzająco, usuwają zmęczenie;
- duża ilość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się i chroni przed nowotworami;
- ziarna kakao zawierają anandamid, który naturalnie produkowany jest po wysiłku fizycznym i w czasie wypoczynku; oddziałuje na mózg i sprawia, że czujemy się lepiej;
- ziarna kakaowca zawierają fenyloetyloaminę, która wpływa na lepszą czujność oraz pomaga lepiej się skupić;
- mają także tryptofan, który działa antydepresyjnie i ma znaczenie dla pracy naszego mózgu.
Czy ziarno kakao kruszone to dodatek idealny?Każdy z nas lubi czekoladę. Ta jednak nie zawsze jest zdrowa i naturalna. Jeśli wiec chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, zamiast czekolady wybierz czyste ziarna kakaowca, najlepiej już pokruszone. Możesz dodać je do deserów, owsianki, shakeów, a nawet do kawy lub jeśli się odważysz potraw z mięsem.
Sposób używania - kakao ziarno kruszoneKakao w rozdrobnionych ziarnach możesz wykorzystać do posypania deseru, dodać do ciasta albo zmielić drobniej w młynku do kawy, by przygotować świeży i głęboki w smaku napój.