*Delikatnie kwaśny zapach oraz biały nalot obecny na łusce ziarna kakaowca jest zjawiskiem całkowicie naturalnym, wynikającym z procesu fermentacji ziaren w trakcie produkcji. Nie świadczy to o złej jakości produktu ani o obecności pleśni, która powstaje wewnątrz ziarna, a nie na jego powierzchni. Dlatego zgodnie z powyższym, reklamacje z tego powodu nie będą uznawane.
Prażone ziarna kakaowca - znany dodatek kulinarny
Kakao jest znane i cenione na całym świecie. Każdy z nas zna smak tego przepysznego produktu, który bardzo często umila nam popołudnia. Kakao stosowane jest zarówno na skalę przemysłową jak i do domowego użytku. Z dodatkiem jego ziaren możemy przygotować zarówno deser jak i dania wytrawne. Bardzo ważnym atutem kakao jest nie tylko jego smak, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na nasz organizm.
Smak krok po kroku
Świeże ziarna kakaowe charakteryzują się tym, że są miękkie, pozbawione aromatu i mają gorzki smak. To dzięki procesowi fermentacji stają się aromatyczne i bardzo smaczne tracąc początkową goryczkę. Prażenie ziaren powoduje, że smak, zapach oraz kruchość są jeszcze bardziej odczuwalne.
Przekąska na każdą okazję
Prażone ziarna kakaowe stanowią znakomitą i zdrową przekąskę. Zawarty w nich magnez pozytywnie wpływa na funkcję układu nerwowego. Dodatkowo jego odpowiednia zawartość w naszym organizmie usprawnia pracę szarych komórek, dzięki czemu przyczynia się do poprawy pamięci i myślenia.
Domowa czekolada
Kakao ziarno prażone jest świetnym dodatkiem do wypieków. Możemy je stosować jako pokruszone ziarna (prażone bardzo łatwo się kruszą pod naciskiem palców). Produkt ten świetnie sprawdza się w produkcji czekolady. Ziarna kruszymy, następnie mielimy, dodajemy erytrytol (wedle uznania).
Całość ponownie mielimy sprawdzając co jakiś czas czy pojawia się półpłynna masa. Tak powstały produkt umieszczamy w silikonowej formie (lub innej, którą mamy), wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Do czekolady możemy dodać ulubione bakalie, orzechy, owoce lub przyprawy.
Potrawy i desery z kakao
Co ciekawe, prażone ziarna kakao wykorzystywane są jako dodatek wytrawnych deserów i potraw. Dodają wyjątkowego smaku i aromatu sprawiając, że dania są nietuzinkowe. Świetnie sprawdzą się także jako składnik smakowych kaw czy koktajli.
Dla osób lubiących przekąski również mamy dobrą wiadomość – prażone ziarna kakao nadają się do spożywania w całości jako zdrowy substytut słodyczy. Ponadto, z kakao możemy przygotować lody, dodać je do musli, smoothie, sałatki owocowej, trufli czy ciasta. Zakres wykorzystania prażonych ziaren jest bardzo szeroki i ograniczony jedynie naszą wyobraźnią.
Dodatkowe informacje:
Opis towaru Prażone kakao w ziarnach charakteryzuje się głębokim, mocnym smakiem gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do rozmaitych deserów oraz wytrawnych potraw.
Skład towaru 100% kakao ziarno prażone.
Rodzaj posiłku
- deser
- przekąska
Przeznaczenie uzupełnienie diety
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.