OUTLET
Data ważności 15-11-2023
Ziarno kakaowca, z którego produkowane jest Kakao Ceremonialne, pochodzi z peruwiańkich upraw ekologicznych. Najpierw poddaje się je fermentacji i suszeniu na słońcu, a następnie „prymitywnemu” kruszeniu w niskiej temperaturze. Identycznie robili to przed wiekami Inkowie – Indianie Peruwiańscy.
Kakao Ceremonialne powstaje w naszym bio-certyfikowanym Zakładzie produkcyjnym pod Warszawą. Produkowane jest ono przez zespół pasjonatów, wg autorskiej receptury, której podstawą jest nowoczesny proces kriogenicznego mielenia nibsow kakaowych (w temperaturze -80°C). Jedynie taka metoda przetwarzania wrażliwego materiału roślinnego pozwala uzyskać półprodukt w postaci bardzo drobnego proszku, w którym zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze oraz oryginalny smak i typowy aromat najwyższej jakości surowca.
Aby otrzymać andyjski „napój Bogów” (el elixir de los Dioses) wystarczy kilka kawałków kakao zalać gorącym mlekiem lub wodą i gotować przez kilka minut. Dla poprawy konsystencji całość można zmiksować.
Nasze Kakao ma wartość energetyczną sięgającą prawie 680 kcal/100 g. Wystarczy spożyć go 40 g, aby odczuwać sytość przez minimum 2-3 godziny. Dostępne na rynku ciemne czekolady są zdecydowanie mniej sycące, ponieważ ich receptury zawierają większą ilość odtłuszczonego proszku kakaowego w stosunku do masła kakaowego oraz cukier.
Głównym walorem Kakao Ceremonialnego są jego niezwykłe właściwości odżywcze, połączone ze wzrostem poziomu serotoniny w organizmie zaraz po spożyciu smakołyku. Serotonina jest działającym w mózgu neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za poprawę koncentracji i nastroju, dodającym optymizmu, tak bardzo potrzebnego w chwilach wyczerpania i słabości. 40-gramowa porcja Kakao (270 kcal) jest tak sycąca, że może z powodzeniem zastąpić pełny posiłek, nie powodując przy tym wzrostu poziomu cukru we krwi.
Składniki:
100% ekologicznych surowych kruszonych ziaren kakaowca* (tzw. nibsów), zmielonych kriogenicznie (70% Criollo, 30% Trinitario & Forastero).
Produkt nie zawiera konserwantów, glutenu i składników modyfikowanych genetycznie (GMO).