Kakao jest przygotowane w stylu holenderskim (alkalizowane), dzięki czemu jest mniej kwaśne i gorzkie, ma też bardziej wyrazisty kolor i lepiej się rozpuszcza w wodzie. Ponieważ jest łagodniejsze, lepiej współgra z innymi smakami w potrawach. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że kakao to jest mniej kaloryczne.
Dzięki alkalizacji kakao Esperanza ma neutralne (pH 7-8), powinno być więc wykorzystywane w przepisach, w których używa się proszku do pieczenia (w przeciwieństwie do przepisów z sodą oczyszczoną, która wymaga środowiska kwaśnego, zapewnionego np. przez kakao niealkalizowane).
Esperanza to kakao z niewielką zawartością naturalnego tłuszczu kakaowego. Idealnie nadaje się do wypieków.
Może zawierać śladowe ilości wszystkich rodzajów orzechów, mleka i soi.
Składniki: 100% ekologiczne kakao odtłuszczone alkalizowane.
Zawartość naturalna tłuszczu kakaowego: 10-12%.
Pizca del Mundo jest pierwszą polską marką różnorodnych produktów Fair Trade. O jej wyjątkowości stanowią: etyczne pochodzenie produktów, najwyższa ich jakość oraz oryginalny design opakowań, które ozdabiane są przez wrocławską artystkę Paulinę Mager.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 150g
Kraje pochodzenia: Dominikana, Peru