Kakao Criollo BIO 250g
marka: NatVita
Kakao Criollo BIO 250g
Organiczne surowe ziarna kakaowca RAW, nieprażone. Ziarna są wstępnie fermentowane, dzięki czemu wydobywa się z nich ich wyjątkowy aromat. Proces suszenia powietrzem odbywa się w temperaturze poniżej 45 stopni Celsjusza, co czyni je nadal surowymi ziarnami o zawartości bogatych składników naturalnych.
Istnieje również inna metoda suszenia ziaren, gdzie są traktowane 90 stopniami Celsjusza, ale nasze ziarna nie podlegają temu procesowi, dzięki temu są nadal surowymi ziarnami z o wiele większa zawartością cennych składników.
Całe ziarna kakaowca zawierają w sobie więcej pozytywnych substancji niż te, które takiej obróbce zostały poddane.
Flawanole są grupą związków organicznych występujących w roślinach. Pełnią u tych roślin naturalną ochronę przeciwutleniaczy i insektycydów. Występują w powierzchniowych tkankach roślin, chroniąc je przed szkodliwym działaniem promieni UV.
W produkcji czekolady, ze względu na swój gorzki smak, flawanole są oddzielane od końcowego produktu, stąd spożywanie surowych ziaren jest pod tym względem o wiele korzystniejsze.
Ziarna kakao są również źródłem błonnika pokarmowego i białka.
Składniki
100% Bio kakao (Theobroma cacao L.) Criollo, surowe ziarna.
Sposób użycia
ziarna najlepiej stosować jako przekąskę lub dodając je do posiłków np. owsianki, sałatki, jogurtu itp. Sugerowana porcja to około 10g
Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Tabela wartości odżywczych Wartość energetyczna
w 100g produktu
676kcal
2 795kJ
Tłuszcz, w tym: 52g - kwasy tłuszczowe nasycone 33g Węglowodany, w tym: 26g - cukry 0,2g Błonnik 0g Białko 13g Sól 0,2g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000kcal)
Kraj pochodzenia
Peru