Ekologiczne 100% Kakao Ceremonialne w 160-gramowym bloku.
Tabliczka posiada symboliczne logo, charakterystyczne dla kraju pochodzenia surowca: Peru.
Po kliknięciu we wszystkie przedmioty sprzedającego znajdziesz także inne rodzaje kakao z różnych krajów Ameryki Południowej, zarówno w blokach, jak i w proszku.
Na końcu tej oferty znajduje się ich krótka charakterystyka.
Ziarna kakaowca, z którego produkowane jest Kakao Ceremonialne, pozyskiwane są wyłącznie z ekologicznych upraw Ameryki Środkowej i Południowej i posiadają szereg certyfikatów, w tym Certyfikat Sprawiedliwego Handlu Fair Trade.
Najpierw poddaje się je fermentacji i suszeniu na słońcu, a następnie „prymitywnemu” mieleniu kamiennymi tarczami, tak jak to robili przed wiekami Indianie z Ameryki Łacińskie: Inkowie, Aztekowie czy Majowie.
Uzyskana masa kakaowa ma 52% tłuszczu, zwanego masłem kakaowym. Dla odróżnienia od powszechnie stosowanego odtłuszczonego i mielonego kakao o zawartości tłuszczu 10-15%, kakao nieodtłuszczone nazwano ceremonialnym.
Kakao Ceremonialne powstające w naszym bio-certyfikowanym Zakładzie produkcyjnym pod Warszawą, oferujemy w dwóch formach: proszku lub tabliczek.
Podstawą technologii jest nowoczesny proces kriogenicznego mielenia ziaren kakaowca (w temperaturze -80°C). Jedynie taka metoda przetwarzania wrażliwego materiału roślinnego pozwala uzyskać półprodukt w postaci bardzo drobnego proszku, w którym zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze oraz oryginalny smak i typowy aromat najwyższej jakości surowca.
W dalszej obróbce technologicznej proszek kakaowy podgrzewamy do 43°C (by pozostać w zgodzie z ograniczeniami dla produktów spożywczych typu RAW), a otrzymaną naturalną masę kakaową studzimy w silikonowych formach.
Teraz, aby otrzymać andyjski „napój Bogów” (el elixir de los Dioses) wystarczy część tabliczki wrzucić do gorącej wody i mieszając gotować ok. 10 minut na bardzo małym ogniu. Zalecane przez nas proporcje to 30 g na kubek wody.
Bardziej doświadczeni pasjonaci kakao dla osiągnięcia stanu błogości mogą zwiększyć porcję do 50 g.
Osobom mniej przywiązanym do tradycyjnej formy kakao ceremonialnego polecamy również nasze proszki kakaowe w 170- albo 400-gramowych opakowaniach z zamknięciem strunowym, z tych samych krajów: Peru, Ekwadoru, Nikaragui i Dominikany. Proszek jest tańszy i wygodniejszy do przyrządzania napoju, a jego specyfikacja jest identyczna, jak w przypadku kakao odlewanego w formie bloczków.
Nasze kakao ma wysoką wartość energetyczną sięgającą 580 kcal/100 g i jest produktem ketogenicznym. Wystarczy zamiast posiłku zjeść 1/3 tabliczki (195 kcal), aby odczuwać sytość przez minimum 2-3 godziny.
Głównym walorem kakao są jego niezwykłe właściwości odżywcze, połączone ze wzrostem poziomu serotoniny w organizmie zaraz po jego spożyciu. Serotonina jest działającym w mózgu neuroprzekaźnikiem, odpowiedzialnym za poprawę koncentracji i nastroju oraz dodającym optymizmu w chwilach wyczerpania i stresu.
Gotowanie kakao wzmacnia działanie teobrominy, odpowiedzialnej za wprowadzenie organizmu w dobry nastrój i stan euforii. Niestety, wysoka temperatura będzie miała negatywny wpływ na zawarte w kakao flawonole, mające działanie antyoksydacyjne.
Składniki:
Kakao z Peru: 100% ekologicznych surowych, łuskanych ziaren kakaowca odm. Criollo (70%) oraz Trinitario + Forastero (30%), zmielonych kriogenicznie.