Poznaj smak cereonialnego kakao z BALI.
Prawdziwe, surowe, 100% kakao ceremonialne pochodzące z Indonezyjskiej wyspy słońca. Wytwarzane z ziarna forastero.
Balijskie kakao pochodzi z małej, lokalnej farmy w rejonie Tabanan, którą mieliśmy okazję odwiedzić podczas naszej podróży po wyspie.
Kakao to jest wyjątkowe w smaku, niesamowicie delikatne, kremowe i lekkie. Idealne dla początkujących miłośników kakao a także dla doświadczonych użytkowników.
Czekoladowość tego kakao zachwyca i napełnia ciało przyjemnością i lekkością.
Już w pierwszym łyku można wyczuć łagodne, kremowe nuty czekolady. Nie jest w ogóle gorzkie ani kwaskowe. Idealne do picia bez słodzików. Oczywiście po dodaniu miodu czy syropu z agawy jest równie pyszne.
Sprawdza się do kreatywnego, twórczego czasu, jest idealne do ceremonii i aktywności. Pięknie otwiera serce i relaksuje ciało. Cudowne do czasu z bliskimi i podróży w głąb siebie.
Waga opakowania: 500g
Jak przygotować kakao?
Tradycyjnie kakao ceremonialne przygotowywane jest poprzez połączenie pasty kakao razem z wodą. Spróbuj go jednak z mlekiem roślinnym np. owsianym
Do garnka z zimną wodą lub mlekiem roślinnym (250ml) dodaj rozdrobnione wcześniej kakao. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając. Kiedy kakao się pełni rozpuści jest już gotowe!
Możesz użyć blendera, wtedy otrzymasz bardziej kremową konsystencję i puszystą piankę.
Wielkość porcji
- 10-25 gram – codzienna/delikatna porcja – idealna jako poranny lub popołudniowy napój zamiast kawy
- 25-35 gram – średnia porcja – sprawdzi się gdy potrzebujesz więcej energii i kreatywności i masz przed sobą długi dzień
- 40-50 gram – porcja ceremonialna – jest to ilość podawana na ceremoniach kakao
Wartości odżywcze / na 100g produktu
- wartość energetyczna 2564kj / 629 kcal
- tłuszcz – 51g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 31,4g
- węglowodany – 29g
- w tym cukry – 0,5g
- błonnik – 14,5g
- białko – 11,4g
Waga opakowania: 500 g
Na innych moich aukcjach znajdziesz kakao w innych gramaturach oraz inne rodzaje z różnych zakątków świata.