Oferujemy ekologiczne 100% Kakao Ceremonialne w trzech150-gramowych tabliczkach, w ozdobnym opakowaniu idealnym na prezent.
Każda tabliczka posiada symboliczne logo, charakterystyczne dla kraju pochodzenia surowca: Ekwadoru, Nikaragui oraz Dominikany.
W innych naszych ofertach znajdziesz także pojedyncze tabliczki kakao ceremonialnego: 12344617844 (Ekwador), 12344604265 (Nikaragua), 12344629452 (Dominikana).
Na końcu tej oferty znajduje się krótka charakterystyka dostępnych u nas rodzajów kakao.
Zobacz nasze pozostałe oferty z zestawami kakao ceremonialnego, które idealnie nadają się na prezent:
nr 12782773553: 4 tabliczki po 100 g, w ozdobnej puszce
nr 12925969618: 12 talarków po 30 g, w ozdobnym pudełku
Wstążka nie jest w zestawie.
Ziarna kakaowca, z którego produkowane jest Kakao Ceremonialne, pozyskiwane są wyłącznie z ekologicznych upraw Ameryki Środkowej i Południowej i posiadają szereg certyfikatów, w tym Certyfikat Sprawiedliwego Handlu Fair Trade.
Najpierw poddaje się je fermentacji i suszeniu na słońcu, a następnie „prymitywnemu” mieleniu kamiennymi tarczami, tak jak to robili przed wiekami Indianie z Ameryki Łacińskie: Inkowie, Aztekowie czy Majowie.
Uzyskana masa kakaowa ma 46% tłuszczu, zwanego masłem kakaowym. Dla odróżnienia od powszechnie stosowanego odtłuszczonego i mielonego kakao o zawartości tłuszczu 10-15%, kakao nieodtłuszczone nazwano ceremonialnym.
Kakao Ceremonialne powstające w naszym bio-certyfikowanym Zakładzie produkcyjnym pod Warszawą, oferujemy w dwóch formach: proszku lub 150 i 100-gramowych tabliczek.
Podstawą technologii jest nowoczesny proces kriogenicznego mielenia ziaren kakaowca (w temperaturze -80°C). Jedynie taka metoda przetwarzania wrażliwego materiału roślinnego pozwala uzyskać półprodukt w postaci bardzo drobnego proszku, w którym zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze oraz oryginalny smak i typowy aromat najwyższej jakości surowca.
W dalszej obróbce technologicznej proszek kakaowy podgrzewamy do 43°C (by pozostać w zgodzie z ograniczeniami dla produktów spożywczych typu RAW), a otrzymaną naturalną masę kakaową studzimy w silikonowych formach.
Teraz, aby otrzymać andyjski „napój Bogów” (el elixir de los Dioses) wystarczy 1/5 lub 1/3 tabliczki wrzucić do gorącej wody i mieszając gotować ok. 10 minut na bardzo małym ogniu. Zalecane proporcje to 30 g na kubek wody. Bardziej doświadczeni pasjonaci kakao dla osiągnięcia stanu błogości mogą zwiększyć porcję proszku do 50 g.
Osobom mniej przywiązanym do tradycyjnej formy kakao ceremonialnego polecamy również nasze proszki kakaowe w 170-, 285- albo 400-gramowych opakowaniach z zamknięciem strunowym, z tych samych krajów: Peru, Ekwadoru, Nikaragui i Dominikany. Proszek jest tańszy i wygodniejszy do przyrządzania napoju, a jego specyfikacja jest identyczna, jak w przypadku kakao odlewanego w formie bloczków.
Nasze kakao ma wysoką wartość energetyczną sięgającą 540 kcal/100 g i jest produktem ketogenicznym. Wystarczy zamiast posiłku zjeść 1/3 tabliczki (180 kcal), aby odczuwać sytość przez minimum 2-3 godziny.
Głównym walorem kakao są jego niezwykłe właściwości odżywcze, połączone ze wzrostem poziomu serotoniny w organizmie zaraz po jego spożyciu. Serotonina jest działającym w mózgu neuroprzekaźnikiem, odpowiedzialnym za poprawę koncentracji i nastroju oraz dodającym optymizmu w chwilach wyczerpania i stresu.
Gotowanie kakao wzmacnia działanie teobrominy, odpowiedzialnej za wprowadzenie organizmu w dobry nastrój i stan euforii. Niestety, wysoka temperatura będzie miała negatywny wpływ na zawarte w kakao flawonole, mające działanie antyoksydacyjne.
Składniki:
Kakao z Nikaragui: 100% ekologicznych surowych ziaren kakaowca odm. Trinitario, zmielonych kriogenicznie.
Kakao z Ekwadoru: 100% ekologicznych surowych ziaren kakaowca odm. Nacional i Colección Castro Naranjal 51, zmielonych kriogenicznie.
Kakao z Dominikany: 100% ekologicznych surowych ziaren kakaowca odm. Jamaican, Amazon, Amelonado, Nacional, Criollo, Rio Caribe oraz Trinitario, zmielonych kriogenicznie.