Naturalna pasta (miazga kakaowa, kakao pełnotłuste) powstała ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao), zwana również kakao ceremonialnym, to w 100% prawdziwe, nieprzetworzone, nieodtłuszczone kakao.
Smak i pochodzenie
Kakao Baya ma wyjątkowo delikatny, acz bogaty smak w którym dominuje mleczna czekolada. Można również doszukać się nut czarnych jagód oraz i innych owoców leśnych, a w tle delikatnie majaczą orzechy laskowe i kardamon. Kakao nie jest cierpkie, ani kwaśne, ale delikatnie wytrawne.
To kakao jest uprawiane na zrównoważonej, permakulturowej i ekologicznej plantacji (naocznie sprawdzono), gdzie sadzi się wyłącznie odmiany Criollo, a gdyby tylko miało unijny certyfikat to z powodzeniem można je nazwać kakao organiczne lub BIO.
Plantacja położona jest w Gwatemali w malowniczej i wiecznie zielonej dolinie Polochic, przez którą przepływa rzeka o tej samej nazwie. Na plantacji uprawiana jest szlachetna i rzadka odmiana kakaowca Criollo wraz kardamonem w duchu permakultury.
Jak działa kakao
Kakao ceremonialne zawiera dodającą energię teobrominę, dlatego jest zdrowym zamiennikiem kawy. Działanie teobrominy jest dużo subtelniejsze i łagodniejsze niż kofeiny. Ponadto w składzie znajdziemy również anandamid, których działa uspokajająco i otwierająco umysł oraz serce. Dlatego kakao ceremonialne poprawia nastrój i sprzyja kreatywności. Dzięki dużej zawartości tłuszczu kakao dobrze odżywia ciało, a zawarte nim minerały (magnez, potas) i przeciwutleniacze utrzymuje nasz organizm w zdrowiu i młodości ducha i ciała.
Nie bez powodu Majowie nazywali kakao pokarmem bogów.
Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów
Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
Co to jest pasta kakao?
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Właściwości kakao
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Dzienna dawka kakao
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Zastosowanie
Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:
- codziennego spożycia w postaci napoju
- ceremonii kakao w dawkach około 40 gramów na osobę
- medytacji lub praktyki jogi
- wypieków jak brownie lub czekoladowych ciasteczek
- produkcji czekolad czy pralin
- jako dodatek do deski serów
- jako przekąska w czasie degustacji wina
- jako wysokokaloryczna przekąska w czasie wypraw górskich
Klasyfikacja kakao ceremonialnego
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to:
- słodkie
- półsłodkie
- lekko wytrawne
- półwytrawne
- wytrawne
- gorzkie