Kakao Ceremonialne - Afryka Zachodnia Costa De Marfil 200g - 100% Pasta Kakao
Oferowane na naszej aukcji kakao ceremonialne Costa de Marfil Amargo pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej w Afryce Zachodniej. Uprawiane na tamtejszych plantacjach kakao należy do odmiany Forastero Wyróżnia się intensywnym smakiem z nutami owocowo-kwiatowymi i słodkim, karmelowym posmakiem.
Wybrzeże Kości Słoniowej jest jednym z głównych producentów kakao na świecie i jest znane z produkcji kakao o wysokiej jakości. Kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej należy do gatunku Forastero i jest uprawiane na plantacjach przez lokalnych rolników.
Ziarna kakaowca z Wybrzeża Kości Słoniowej mają charakterystyczny, intensywny smak z nutami owoców i kwiatów oraz słodkim, karmelowym posmakiem. Kakao to jest często stosowane w przemyśle czekoladowym, gdzie stanowi podstawę dla wielu różnych rodzajów czekolady.
Ostatnio Wybrzeże Kości Słoniowej zyskuje reputację jako kraj dążący do zrównoważonej produkcji kakao. Wiele organizacji i firm, takich jak Rainforest Alliance i Fairtrade International, działa na rzecz zwiększenia zrównoważonej produkcji kakao w kraju poprzez wspieranie lokalnych rolników i ich rodzin oraz ochronę środowiska naturalnego.
Kakao ceremonialne to pasta z ziaren kakaowca starannie wyselekcjonowanych odmian natywnych (niezmienionych przez człowieka i nie krzyżowanych z innymi). Jest to surowe kakao, poddane jedynie lekkiej fermentacji i nieodtłuszczone. Dzięki temu zawiera liczneskładniki mineralne i witaminy, stanowiąc cenne uzupełnienie świadomego odżywiania.
Nasze kakao jest koszerne, halal, nie posiada cukru, dodatków, konserwantów i nie zawiera alergenów.
Kakao ceremonialne zawiera między innymi:
- potas
- magnez
- żelazo
- chrom
- cynk
- antyoksydanty (flawonoidy) - 3x więcej niż w zielonej herbacie
- fenyloetyloamina - poprawia funkcje poznawcze, pamięć i poprawia nastrój
- tryptofan - odpowiada za produkcję serotoniny - “hormonu szczęścia”
- zdrowe tłuszcze
- teobrominę - z powodzeniem zastąpisz nim więc poranną kawę, choć kakao zrobi to w bardziej subtelny sposób
- anandamid - uspokoi Cię i pomoże otworzyć umysł i serce. To źródło duchowej stabilizacji
Dlaczego warto pić kakao ceremonialne?
Picie ceremonialnego kakao jest przez niektórych uważane za przeżycie duchowe i mistyczne, przede wszystkim jednak ma właściwości prozdrowotne. Dzięki bogactwu składników pomaga regulować układ odpornościowy, zmniejsza skutki stresu, poprawia nastrój, działa przeciwstarzeniowo i zwiększa koncentrację.
Kakao ceremonialne ma postać pasty, przypominającej kawałki matowej czekolady. Łatwo się kruszy i dobrze rozprowadza z wodą, napojem roślinnym lub mlekiem.
Sposób przygotowania:
10-20 g kakao zmieszać z ciepłym napojem roślinnym lub mlekiem, ewentualnie wodą. Można zmiksować w blenderze lub podgrzewać przez kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dosłodzić wg. uznania miodem lub innym naturalnym słodziwem i ew. dodać przyprawy, jak na przykład cynamon, kardamon czy chilli.
Kakao ceremonialne stosuje się także jako składnik shake’ów, deserów, płatków czy sosów.