KAKAO alkalizowane 10-12% JASNE w proszku 500 g
Kakao alkalizowane powstaje poprzez preparowanie surowych, sproszkowanych ziaren kakaowca w taki sposób, by łatwiej tworzyło zawiesinę w roztworze wodnym. Poddane takiemu procesowi kakao łatwiej rozpuszcza się w wodzie i dużo wolniej osadza na dnie naczynia, a przy okazji zdecydowanie łagodnieje w smaku. Traci kwaśne i gorzkie nuty oraz przybiera ciemniejszą barwę, zaś w zetknięciu z płynem o odczynie zasadowym (np. mlekiem) nie wchodzi w gwałtowne reakcje mogące skutkować wydzielaniem substancji ubocznych. W efekcie końcowym jest zdecydowanie smaczniejsze, zachowując pełnię pierwotnych właściwości odżywczych.
Ziarna kakaowca:
- zawierają 20% białka, 38% węglowodanów i ok. 24,5 % tłuszczu (po poddaniu procesowi odtłuszczania zawartość tego składnika spada do 10-12%).;
- obfitują w szereg witamin (A, E i z grupy B) i minerałów (m.in. magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo i potas).
- zawierają dużo błonnika pokarmowego i alkaloidów;
- należą do grupy produktów bezglutenowych;
Właściwości:
- to bogate źródło antyoksydantów;
- polifenole zawarte w kakao opóźniają procesy starzenia komórek;
- obecne w napoju antocyjany zapobiegają uszkodzeniom materiału genetycznego powodowanym przez działanie wolnych rodników;
- dzięki obecności magnezu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia;
- reguluje pracę serca;
- ułatwia ustabilizowanie ciśnienia tętniczego na prawidłowym poziomie;
- hamuje rozwój miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych;
- zawarta w kakao kofeina pobudza organizm do działania;
- znosi zmęczenie i ospałość oraz sprzyja koncentracji;
- normuje działanie ośrodkowego układu nerwowego;
- łagodzi skutki odczuwanego stresu;
- uwalnia produkcję endorfin odpowiedzialnych za dobre samopoczucie psychiczne;
- oprawia nastrój i pomaga złagodzić ewentualne epizody depresyjne;
Regularne spożywanie ziaren kakaowca zaleca się przede wszystkim osobom pozostającym na diecie odchudzającej w zastępstwie innych słodyczy. Kakao poprawia nastrój, lecz pozbawione cukru nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Pobudza zmysły i ułatwia koncentrację, dlatego polecane jest osobom narażonym na znaczny wysiłek umysłowy, uczniom, studentom oraz seniorom. Dla kobiet dla złagodzenia napięcia przedmiesiączkowego oraz wahań nastroju podczas menopauzy. Wspomagająco w chorobach układu naczyniowo-sercowego jako naturalne źródło magnezu i cynku oraz substancji odpowiedzialnych za podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Ziarna kakaowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako składnik koktajli, granoli, wszelkiego rodzaju lekkich kremów, mieszanek śniadaniowych typu musli oraz jogurtów. Mogą być również stosowane jako niebanalna posypka do deserów oraz zestawiane z owocami, w szczególności bananami, mango, gruszkami i brzoskwiniami.
- Produkt: kakao alkalizowane jasne
- Skład: kakaowiec zwyczajny 100%
- Postać: sproszkowane, odtłuszczone
- Kraj pochodzenia: Indonezja
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Przeciwwskazania: nieznane;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Wartość odżywcza produktu w 50 g ( % RWS* w 50 g)
- Wartość energetyczna 727 kJ / 174 kcal (9%)
- Tłuszcz: 3,02 g (1%) - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g (1%)
- Węglowodany: 31,31 g (12%) - w tym cukry 3,3 g (4%)
- Błonnik: 8,15 g (-)
- Białko: 11,93 g (24%)
- Sól: 0,02 g (<1%)
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Producent:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.