Kakao alkalizowane 500g
Za kakao przepadają wszystkie czekoladowe łasuchy. Główny składnik czekolady ma charakterystyczny zapach i momentalnie kojarzy się z pyszną tabliczką. To jeden z najpopularniejszych produktów w przemyśle cukierniczym, który poprawia humor i osładza życie. Kakao znane było już starożytnym Aztekom i Inkom, a ziarna, z których powstaje przyjemny, relaksujący i rozjaśniający umysł napój, były dla nich cenniejsze niż złoto. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada kakao alkalizowane oraz dowiedz się w jaki sposób je wykorzystać do chociażby wypieków i babeczek.
✔ Składniki: kakao alkalizowane
✔ Masa netto: 500g
✔ Opakowanie: Produkt pakowany jest w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości (może różnić się od zdjęcia poglądowego na aukcji). Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
✔ Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✔ Data przydatności do spożycia: Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia, minimum 4 miesiące od daty zakupu.
✔ Informacje o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.
Dlaczego warto wybrać kakao alkalizowane zamiast zwykłego?
Kiedy z ziaren powstaje mielone kakao alkalizowane, są one poddane specjalnej obróbce, nadającej neutralne pH. Normalnie byłoby ono lekko kwaśne. Alkalizowane jest także ciemniejsze, słodsze i delikatniejsze niż zwykłe. Kakao alkalizowane ma wyrazistszy smak, a dzięki zawartości składników takich jak np. soda łatwiej tworzy zawiesiny z wodą.
Najważniejsze zalety tego rodzaju kakao to:
- obniżona wartość kaloryczna
- zawartość tłuszczu: 10-12%
- łagodniejszy smak bez goryczki
- neutralne pH (7-8)