Kakao alkalizowane 1 kg
Za kakao przepadają wszystkie czekoladowe łasuchy. Główny składnik czekolady ma charakterystyczny zapach i momentalnie kojarzy się z pyszną tabliczką. To jeden z najpopularniejszych produktów w przemyśle cukierniczym, który poprawia humor i osładza życie.
Kakao znane było już starożytnym Aztekom i Inkom, a ziarna, z których powstaje przyjemny, relaksujący i rozjaśniający umysł napój, były dla nich cenniejsze niż złoto. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada kakao alkalizowane oraz dowiedz się w jaki sposób je wykorzystać do chociażby wypieków i babeczek.
Skład: kakao alkalizowane o zawartości tłuszczu 10-12%
Masa netto: 1000 g
Opakowanie: worek strunowy "doypack", wielokrotnego otwarcia, oznaczony etykietą (może różnić się od zdjęcia poglądowego na aukcji)
Stosowanie: doskonałe do ciast i babeczek
Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu (minimum 6 miesięcy od daty zakupu)
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym, bezzapachowym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed wilgocią
Dlaczego warto wybrać kakao alkalizowane zamiast zwykłego?
Kiedy z ziaren powstaje mielone kakao alkalizowane, są one poddane specjalnej obróbce, nadającej neutralne pH. Normalnie byłoby ono lekko kwaśne. Alkalizowane jest także ciemniejsze, słodsze i delikatniejsze niż zwykłe. Kakao alkalizowane ma wyrazistszy smak, a dzięki zawartości składników takich jak np. soda łatwiej tworzy zawiesiny z wodą.
Najważniejsze zalety tego rodzaju kakao to:
- obniżona wartość kaloryczna
- zawartość tłuszczu: 10-12%
- łagodniejszy smak bez goryczki
- neutralne pH (7-8)