Kakao alkalizowane - warto się z nim zaprzyjaźnić!
Za kakao przepadają wszystkie czekoladowe łasuchy. Główny składnik czekolady ma charakterystyczny zapach i momentalnie kojarzy się z pyszną tabliczką. To jeden z najpopularniejszych produktów w przemyśle cukierniczym, który poprawia humor i osładza życie.
Kakao znane było już starożytnym Aztekom i Inkom, a ziarna, z których powstaje przyjemny, relaksujący i rozjaśniający umysł napój, były dla nich cenniejsze niż złoto. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada kakao alkalizowane oraz dowiedz się w jaki sposób je wykorzystać do chociażby wypieków i babeczek.
Dlaczego warto wybrać kakao alkalizowane zamiast zwykłego?
Kiedy z ziaren powstaje mielone kakao alkalizowane, są one poddane specjalnej obróbce, nadającej neutralne pH. Normalnie byłoby ono lekko kwaśne. Alkalizowane jest także ciemniejsze, słodsze i delikatniejsze niż zwykłe. Kakao alkalizowane ma wyrazistszy smak, a dzięki zawartości składników takich jak np. soda łatwiej tworzy zawiesiny z wodą.
Najważniejsze zalety tego rodzaju kakao to:
- obniżona wartość kaloryczna i łagodniejszy smak w stosunku do pełnotłustego kakao
- zawartość tłuszczu: 10-12%
- neutralne pH (7-8)
Do czego używane jest alkalizowane kakao?
To najpopularniejszy składnik używany w cukierniach, ale i do domowych wypieków. Kakao alkalizowane nadaje im intensywny, czekoladowy smak i barwę, a ponieważ złagodzona jest w nim goryczka, wcale nie trzeba zwiększać ilości dodawanego cukru. To dobra wiadomość dla łasuchów dbających o linię!
Kakao alkalizowane jak je stosować?
Kakao w proszku posłużyć może do przygotowania ciepłego napoju z mlekiem, a także z jego zamiennikami. Wsyp 1-2 łyżeczki do kubka, a następnie rozprowadź wymieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i dolej resztę.
Dosłodzić możesz cukrem, miodem lub syropem z agawy. Niezastąpione jest do ciast i babeczek. Łagodny smak kakao alkalizowanego sprawia, że świetne będzie jako dodatek do koktajli i zdrowych batonów.
Dodatkowe informacje:
Opis towaru Wysokiej jakości Kakao ciemne alkalizowane (odkwaszone) o zawartości tłuszczu 10-12%. Kakao to jest, ciemniejsze, słodsze i delikatniejsze w porównaniu ze zwykłym kakao. Alkalizacja powoduje łatwiejsze tworzenie się zawiesiny z wodą a także łatwiejsze rozpuszczanie się w wodzie oraz dużo wolniejsze osadzanie na dnie naczynia. Można z niego przygotować napój czy też użyć jako dodatek do domowych wypieków lub deserów.
Skład towaru 100% kakao alkalizowane 10-12%.
Kraj pochodzenia Wybrzeże Kości Słoniowej
Forma jednorodne
Zastosowanie
- do deserów
- do koktajli i smoothie
- do ciast i wypieków
- do napojów i grzańców
Smak
- łagodny
- gorzki
Kształt mielone
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.