Kakao alkalizowane - warto się z nim zaprzyjaźnić!
Za kakao przepadają wszystkie czekoladowe łasuchy. Główny składnik czekolady ma charakterystyczny zapach i momentalnie kojarzy się z pyszną tabliczką. To jeden z najpopularniejszych produktów w przemyśle cukierniczym, który poprawia humor i osładza życie.
Kakao znane było już starożytnym Aztekom i Inkom, a ziarna, z których powstaje przyjemny, relaksujący i rozjaśniający umysł napój, były dla nich cenniejsze niż złoto. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada kakao alkalizowane oraz dowiedz się w jaki sposób je wykorzystać do chociażby wypieków i babeczek.
Dlaczego warto wybrać kakao alkalizowane zamiast zwykłego?
Kiedy z ziaren powstaje mielone kakao alkalizowane, są one poddane specjalnej obróbce, nadającej neutralne pH. Normalnie byłoby ono lekko kwaśne. Alkalizowane jest także ciemniejsze, słodsze i delikatniejsze niż zwykłe. Kakao alkalizowane ma wyrazistszy smak, a dzięki zawartości składników takich jak np. soda łatwiej tworzy zawiesiny z wodą.
Najważniejsze zalety tego rodzaju kakao to:
- obniżona wartość kaloryczna i łagodniejszy smak w stosunku do pełnotłustego kakao
- zawartość tłuszczu: 10-12%
- neutralne pH (7-8)
Do czego używane jest alkalizowane kakao?
To najpopularniejszy składnik używany w cukierniach, ale i do domowych wypieków. Kakao alkalizowane nadaje im intensywny, czekoladowy smak i barwę, a ponieważ złagodzona jest w nim goryczka, wcale nie trzeba zwiększać ilości dodawanego cukru. To dobra wiadomość dla łasuchów dbających o linię!
Kakao alkalizowane jak je stosować?
Kakao w proszku posłużyć może do przygotowania ciepłego napoju z mlekiem, a także z jego zamiennikami. Wsyp 1-2 łyżeczki do kubka, a następnie rozprowadź wymieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i dolej resztę.
Dosłodzić możesz cukrem, miodem lub syropem z agawy. Niezastąpione jest do ciast i babeczek. Łagodny smak kakao alkalizowanego sprawia, że świetne będzie jako dodatek do koktajli i zdrowych batonów.
Informacje dodatkowe:
- Skład towaru: 100% kakao alkalizowane 10-12%.
- ean: 5902605210363
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do deserów, do koktajli i smoothie, do ciast i wypieków, do napojów i grzańców
- Smak: łagodny, gorzki
- Kształt: mielone
- Opis towaru: Wysokiej jakości Kakao ciemne alkalizowane (odkwaszone) o zawartości tłuszczu 10-12%. Kakao to jest, ciemniejsze, słodsze i delikatniejsze w porównaniu ze zwykłym kakao. Alkalizacja powoduje łatwiejsze tworzenie się zawiesiny z wodą a także łatwiejsze rozpuszczanie się w wodzie oraz dużo wolniejsze osadzanie na dnie naczynia. Można z niego przygotować napój czy też użyć jako dodatek do domowych wypieków lub deserów.
*Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten,seler, gorczycę,nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
** UWAGA - kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.