HURTOWNIA ORAZ IMPORTER PRZYPRAW I ZIÓŁ POLECA:
LIŚCIE LIMONKI KAFIR 20G SUSZONE, Z MADAGASKARU
AKTUALNIE W MAGAZYNIE POSIADAMY LIŚCIE CIĘTE NA PASKI
SPR830 20G Liście kafir ( PAPEDA) pochodzą z drzewa kaffir, kaffir lime (Citrus hystrix) - polska nazwa "cytrus pofałdowany ", gatunek rośliny z rodziny rutowatych, owoce często potocznie nazywane są limonki kaffir. Krzew lub drzewko cytrusowe pochodzące z Indonezji, rosnące obecnie w stanie naturalnym na Hawajach i w Azji Południowo-Wschodniej: Singapurze, Indonezji, Madagaskarze, Malezji, Tajlandii i Laosie. W tych wymienionych Azjatyckich krajach prawie przed każdym domem rośnie drzewo kafr. Drzewo najczęściej osiąga wysokość od 3 do 5 metrów. Kaffir lime uprawiany jest na całym świecie jako krzew ogrodowy. Wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. preferuje wilgotne gleby, pełne słońce. Jest wrażliwy na zimno.
Liście kafiru są ciemnozielone, dość charakterystyczne. Każdy liść kaffiru jest wcięty i wygląda jak dwa połączone ze sobą. Jako przyprawa wykorzystywane są liście zarówno świeże jak i suszone. Liście kafiru są doskonałe do potraw azjatyckich, takich jak zupy, dania warzywne i curry. Liście wydzielają cudowny cytrynowy aromat i nadają potrawom efekt świeżości. Wzbogacają smak dań z drobiu, ryb i owoców morza. Przyprawia się nimi sałatki warzywne, oliwy i sosy. Liście kaffiru są składnikiem zupy Tom Yum Kung - tajskiej ostro-kwaśnej zupy składającej się m.in. z krewetek, z dodatkiem trawy cytrynowej i liści kaffiru. Zupy uznanej za symbol kuchni tajskiej i jedno z najbardziej znanych dań.
Przepis na : Tajską zupę Tom Yum
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona chilli
- 2 małe kwałki imbiru
- 6 kawałków galangalu
- 5 suszonych liści kafir
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka suszonego tamaryndowca
- 3 łyzki pasty tom yum
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- sok z połówki limonki
- 400 g kurczaka
- 15 krewetek mrożonych
- puszka mleka kokosowego
- kiełki fasoli mung
- pieczarki – 300 g
- dużo kolendry
Smażymy czosnek z chilli na oleju przez 3 minuty, dodajemy cebulę, imbir i galangal, dodajemy łyżkę tamaryndowca i trawę cytrynową, dodajemy listki limonki 3 łyżki pasty tom yum. Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę obsmażamy. Później dolewamy wody, dorzucamy pieczarki. Gotujemy 10 minut, dodajemy do smaku sosu rybnego, cukru i soku z limonki dokładamy krewetki i mleko kokosowe .Gotujemy jeszcze 2 minuty.Następnie posypujemy obficie kiełkami i kolendrą. Można podawać z makaronem ryżowym.