KADZIDŁOWIEC - BOSWELLIA - żywica - 1000g (1kg)
Opis rośliny
Gatunek rośliny z rodziny osoczynowatych. Występuje w Somalii i w południowej części Półwyspu Arabskiego. Krzew lub małe drzewo. Liście pierzaste, złożone z 7-9 par listków. Kwiaty drobne w kolorze bladoczerwonym, złożone z 5-działkowego kielicha, 5-płatkowej korony, 1 słupka i 10 pręcików. Owoc – torebka. Roślina ma charakterystyczną, podobną do papieru korę, która odpada płatami
Właściwości
- surowiec: żywica
- zraniona roślina wytwarza żywicę, która po zestaleniu tworzy substancję zwaną olibanum w postaci żółtobrązowej, ziarenkowatej masy. Substancja ta stosowana jest w kadzidłach
- przypisywane jest jej działanie przeciwbólowe, immunomodulujące, uspokajające, przeciwbakteryjne i wykrztuśne, antyproliferacyjne wobec nowotworów, zmniejszające stany zapalne w przebiegu reumatyzmu i wpływające korzystnie na wątrobę
- w tradycyjnej medycynie indyjskiej jest używane w leczeniu stanów zapalnych stawów i kości, stanów zapalnych i bólowych kręgosłupa, nieżytów układu oddechowego
Charakterystyka produktu
Zawartość: żywica
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Boswellia sacra
Nazwa polska: kadzidla Cartera
Waga: 1000g (1kg)
Proponowany sposób przygotowania:
1 łyżeczkę kadzidła zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć ok. 10 minut.