Gleba: żyzna
Przydatność do spożycia: liście
Zapach: liście
Trwałość liści: sezonowe
Stanowisko: półcień, cień
Zastosowanie: Może rosnąć w pojemnikach latem na balkonie lub tarasie, w domu można je uprawiać cały rok.
Nie jest to roślina trudna w uprawie, jej największym przeciwnikiem jest mróz. Najlepiej sprawdza się w uprawie domowej, od wiosny na balkonie a zimą w chłodnym nasłonecznionym pomieszczeniu. Lubi ziemię o kwaśnym lub lekko obojętnym PH. Kwitnie od sierpnia do września, ale jej kwiatki są niemal niewidoczne schowane pod liśćmi. Niejadalne owoce ( 5-8 mm) dojrzewając stają się czarne. Jej pędy dorastają do 4 m. Uprawa ww gruncie jest możliwa w cieplejszych regionach Polski i tylko odpowiednim zimowym zabezpieczeniem na zimę. Najlepszy czas sadzenia to jesień.
- wpiera układ krążenia
- działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalne, przeciwbólowo i uspokajająco
- oczyszcza organizm z toksyn
- zwalcza wolne rodniki
- działa antyrakowo
- wpływa na pracę układu pokarmowego
- obniża poziom cukru we krwi
- pomaga w regeneracji wątroby
- wspomaga leczenie chorób układu moczowego,
- łagodzi objawy astmy, depresji, migrenowych bóli głowy,
- łagodzi nerwobóle, zapalenie oskrzeli,
- koryguje nieprawidłowe działanie układu oddechowego
- redukuje stres
- likwiduje problemy z zasypianiem
- wspiera odchudzanie -przemianę materii
- reguluje poziom cukru we krwi,
- pomaga na problemy ze snem
- polepsza pamięć i koncentrację