Te pospolite w lasach rośliny zawierają dużą ilość witaminy C, cukier, miedź, sole fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, antocyjanki, sole mineralne, witaminę PP i prowitaminy A. Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu sprawia, że mają one właściwości uspokajające. Posiadają właściwości antywirusowe, antybakteryjne oraz antynowotworowe.
Najsmaczniejsze są "prosto z krzaka", ale też nadają się do wyrobu win, soków, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek, są świetnym dodatkiem do wypieków.
Zdrowotne właściwości mają również liście jeżyn, z których można zaparzać herbatę ziołową. Do użytku zbiera się liście młode, ciemnozielone, z górnej części krzewu, bez ogonków, przed zakwitnięciem rośliny. Najlepiej od czerwca do drugiej połowy lipca, gdy zawierają one najwięcej składników leczniczych: garbniki, inozytol i kwas cytrynowy. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Obniżają ciśnienie krwi i polecane są w leczeniu nieżytu pokarmowego i oddechowego.
Jeżyna sprawdza się w zaburzeniach przemiany materii, złym trawieniu, biegunce, w schorzeniach dróg oddechowych, takich jak kaszel czy chrypa, oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Natomiast antyoksydanty w niej zawarte pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wpływają dobroczynnie na naczynia krwionośne, w leczeniu anemii, w przeziębieniach, anginie, chorobach oczu oraz przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi.
Sok z dojrzałych owoców działa przeciwgorączkowo, a do tego można jeszcze używać go zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje.
Jeżyny spowalniają procesy starzenia się komórek, a zawarte w nich antocyjany wspomagają procesy myślowe i pamięciowe.
Brudne jeżyny z lasu mogą być źródłem groźnej choroby pasożytniczej bąblownicy, którą wywołują larwy tasiemców roznoszone przez dzikie zwierzęta. Tego problemu nie będziemy mieli w ogrodzonym ogrodzie, dlatego warto mieć kawałek lasu u siebie w ogródku.
Stanowisko: cieniste, półcieniste
Termin kwitnienia: VI – IX
Gleba: piaszczysto-gliniasta, próchnicza, żyzna
Kolor kwitnienia: białe
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: jadalne, VII – IX
Pokrój: pokładający się
Przydatność do spożycia: liście, owoce
Zapach: kwiaty, owoce
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna