Jeżówka wąskolistna
(Echinacea angustifolia) to roślina o okazałych, różowych kwiatach, których środek przypomina kształtem jeża.
Pochodzi z Ameryki Północnej i stosowana jest od lat przez Indian zamieszkujących okolice Wielkiej Równiny.
Odkryli oni, że napary z korzeni jeżówki dobrze wpływają na odporność i wzmacniają organizm.
Swoją wiedzę przekazali Amerykanom podbijającym Zachód w XIX wieku, którzy zawieźli nasiona jeżówki ówczesnemu prezydentowi USA jako najcenniejszą zdobycz.
Nalewka z korzeni jeżówki wąskolistnej:
- wzmacnia system immunologiczny
- pobudza reakcje odpornościowe w obliczu infekcji
- przyspiesza rekonwalescencję.
SKŁAD
Tinctura Echinaceae angustifoliae 1:1:
- Korzeń jeżwóki wąskolistnej,
- certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana,
- gliceryna roślinna.
Zawartość etanolu w nalewce: 35-45%.
Składniki bioaktywne jeżówki to:
- polisacharydy,
- glikoproteiny,
- alkamidy,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy.
SPOSÓB UŻYCIA:
1 porcja zakraplacza dwa razy dziennie przed jedzeniem lub według wskazań zielarza-fitoterapeuty lub naturopaty.
Porcję rozcieńczyć w ½ szklanki wody lub soku.
1 miarka (nabranie pipety) to 15 kropli nalewki.
30 kropli mieści się w 1 ml.
- Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
- Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Chronić przed światłem i wilgocią.
- Osad jest zjawiskiem naturalnym.
PRZECIWWSKAZANIA:
- Ciąża,
- karmienie piersią,
- nadwrażliwość na roślinę.
- nie stosować łącznie z lekami immunosupresyjnymi i glikokortykosteroidami,
- preparat nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.